YouTube zauzima agresivan stav prema pedofilima

youtube

Popularni internet video servis YouTube obećao je da će zauzeti još agresivniji stav prema seksualnih predatora i pedofila nakon što je nekoliko globalnih brendova povuklo reklame pozicionirane pored video snimaka koje su “pedofili zloupotrebljavali.”

Istraživanja BBC-ja pokazala su kako postoje desetine hiljada profila koji ostavljaju neprikladne komentare na video snimke djece. Neke video snimke postavili su pedofili, ali većinu su postavili maloljetnici koji ne slute da su na meti seksualnih prestupnika.

Neki komentari su seksualno eksplicitni, dok neki navodno potiču djecu koja postavljaju snimke da izvode seksualne radnje.

YouTube je dosad koristio sistem takozvanih “flaggera”, odnosno običnih korisnika koji prijavljuju neprikladan sadržaj i komentare uposlenicima i moderatorima. Takođe, koristili su i algoritme da identifikuju seksualno eksplicitne komentare.

Međutim, ove metode pokazale su se nedovoljnim, nakon čega su svjetski poznati brendovi, između ostalih Adidas, Mars, HP i Deutsche Bank, uklonili svoje reklame koje su stajale pored video snimaka.