Znate li koliko vrijedi vaš profil na Facebooku?

facebook

Jeste li se ikada zapitali odakle Facebooku toliko novca? Ne prodaju ništa, a reklame jedva da su im vidljive na stranici. No, Facebook vrijedi milijarde. A, te su milijarde zaradili – informacijama.

Ono što Facebook prodaje za milijarde dolara su informacije koje im mi, obični korisnici, dajemo besplatno. U svijetu socijalnih mreža, korisnici su mašina za novac čak i kada ne kupuju ništa.

Razlog tome je taj što su socijalne mreže izuzetno bitan i opsežan alat za marketinško istraživanje.

Svaki put kada kliknete “like”, “share”, pridružite se fan stranici ili čak dodate novog prijatelja, vi stvarate novi paket statistike za koje će velike korporacije ponuditi ogromne novce da ga se domognu.

Na temelju informacija prije nego što su Facebookove dionice postale javne, Wall Street Journal je procijenio vrijednost pojedinačnih profila, lajkova…

– Samo vaše prisustvo vrijedi oko 81 dolar,
– Svaki vaš prijatelj na profilu vrijedi oko 0,62 dolara,
– Svaki vaš “like” vrijedi oko 0,03 dolara,
– U prosjeku, svaki profil vrijedi 1.800 dolara i
– Ozbiljna poslovna grupa ili page vrijedi 3.1 milion dolara.

Facebook ima skoro milijardu korisnika, koji troše ukupno 9.700.000 minuta dnevno aktivno i besplatno dodajući nove informacije i statističke pakete. Facebook tvrdi da korisnici pritisnu “like” ili postave komentar 2,7 milijardi puta dnevno.

Facebook zarađuje oko 1,2 miliona dolara dnevno od besplatnog rada svojih korisnika, stvarajući ono što Wall Street Journal naziva “najveća neplaćena radna snaga u historiji”.