Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. apsurdi: Ne diraj direktora, kakav je da je…

zdk skupstina

Poslanici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona nisu prihvatili izvještaj o izvršenju finansijskog plana tamošnje Službe za zapošljavanje ZDK za 2014. godinu.

Najviše zamjerki upućeno je na stranačko i netransparentno zapošljavanje isključivo politički podobnih kadrova u Službi za zapošljavanje tokom mandata aktuelnog direktora Ratka Orlandića.

[pull_quote_right]I pored nekoliko budžetskih pozicija iz kojih se očito vidi da ova ustanova nije domaćinski poslovala, ostvaren je suficit (!?) od oko 207 hiljada KM[/pull_quote_right]

Pored neprihvatanje izvještaja, predloženo je nekoliko zaključaka u svrhu da Vlada ZDK poduzme ubrzane aktivnosti na stabilizaciji stanja u ovoj ustanovi, da se smijeni upravljačka struktura i direktor, a zatražen je ulazak Finansijske policije i Ureda za reviziju u Službu za zapošljavanje, koji bi trebali utvrditi stvarno stanje o poslovanju.

Jer i pored nekoliko budžetskih pozicija iz kojih se očito vidi da ova ustanova nije domaćinski poslovala, ostvaren je suficit (!?) od oko 207 hiljada KM.

ratko-orlandic

Ratko Orlandić

Bez obzira na uočene nepravilnosti u poslovanju i pozive finansijskim inspektorima da “prečešljaju” dokumenta Zavoda, čini se da je bolje ne dirati aktuelnog direktora. Jer bi tako i taj “sumnjivi” suficit mogao završiti u njegovim džepovima. Naime, Ćamil Zaimović, iz Kluba zastupnika SBB, je istakao da bi smjena menadžmenta mogla skupo koštati Kanton, jer bi mogao uslijediti sudski proces s obzirom da je direktor Orlandić najavio pravnu bitku za zaštitu prava iz radnog odnosa.

Krivična prijava

Orlandić je inače na tu funkciju došao još 2012. kao kadar Narodne stranke radom za boljitak. Još prošle je godine protiv njega krivičnu prijavu podnio jedan od njegovih uposlenika, Suljo Čolaković. Čolaković je Orlandića prijavio zbog nezakonitog zapošljavanja 22 osobe za kratko vrijeme, i to mahom njegovih kolega iz NSRzB. Za godinu dana nakon imenovanja Orlandić je broj uposlenih u Zavodu povećao za jednu trećinu! Sa 72 na 97!

Sedam dana nakon što je prijavio svog direktora, Čolaković je dobio otkaz.