Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od početka vojne intervencije u Jemenu poginulo preko 6.300 osoba

An injured man appeals for help as he waits for an ambulance outside a mosque which was attacked by a suicide bomber in Sanaa

Više od 6.300 osoba u Jemenu je poginulo od 26. marta ove godine kada je Saudijska Arabija sa još nekoliko arapskih zemalja pokrenula vojnu intervenciju protiv šiitske grupe Husi u Jemenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Jemenska nevladina organizacija “Istraživački centar Abaad” navodi da je u napadima koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom poginulo 6.300 osoba.

[pull_quote_right]Podijeljeni Jemen zahvaćen je nemirima od septembra prošle godine kad je šiitska grupa Husija zauzela glavni grad Sanu i odatle proširila svoju vlast na veliki dio zemlje[/pull_quote_right]

“Grupa Husija i snage lojalne svrgnutom predsjedniku Jemena Ali Abdullah Salehu izgubile su blizu 5.000 boraca u sukobima sa opozicionim grupama, vojnim snagama kao i u zračnim napadima koalicionih snaga”, navode predstavnici ove nevladine organizacije.

U opsežnom izvještaju koji je objavila ova organizacija navodi se da je broj ranjenih dvostruko veći od broja poginulih.

Napominje se kako su podaci o žrtvama prikupljeni na osnovu nekoliko izvora, uključujući ljekarske izvore, vladina saopćenja i izjave vojnih zvaničnika.

Podijeljeni Jemen zahvaćen je nemirima od septembra prošle godine kad je šiitska grupa Husija zauzela glavni grad Sanu i odatle proširila svoju vlast na veliki dio zemlje.

Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici su u martu počeli vojnu akciju na pozicije Husija u Jemenu.