Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako je HDZBiH uz Sanaderov blagoslov izvlačio milione iz Aluminija u Zagreb

Covic alumin

Novac iz mostarskog Aluminija izvlači se pod pokroviteljstvom HDZBiH već 20 godina, a ta praksa se nastavila i do danas, piše bh. novinska agencija Patrija.

Novac iz Aluminija prvo je izvlačio Ante Jelavić, a njegovu praksu naslijedio je i aktuelni predsjednik HDZBiH Dragan Čović. On i pored činjenice da je Vlada FBiH vlasnik Aluminija 44 posto, mali dioničari 44 posto, a 12 posto Vlada Republike Hrvatske nastoji po svaku cijenu da preuzme kontrolu ponovo i imenuje svoje ljude u rukovodstvo.

Novac je izvlači putem naštimanih tendera, plaćenjem repromaterijala više od tržišne vrijednosti, ali i na druge načine, poput nepostojećih putnih troškova, reprezentacije…

aluminij finansijski izvjestaj 1

U posljednjem izvještaju Finansijske policije otkriveno je kako je Aluminij kupio nekretninu u Zagrebu po mnogo većoj cijeni od tržišne, a onda istu tu nekretninu prodao jeftnije od plaćene cijene.

Federalna finasijska policija sačinila je izvještaj na oko 500 stanica, koji do detalja opisuje na koji način je novac iz ove kompanije nezakonito ispumpavan do 2013. godine. Sumnjiči se oko 30 osoba da su počinile višemilionski kriminal u Aluminiju.

Prema izvještaju o analizi poslovanja Aluminija koje je ova kompanija naručila od revizorske kuće KPMG, ukupan dug Aluminija na dan 31. decembar 2014. godine iznosio je 213,8 miliona maraka.

Finasijska policija napravila je izvještaj na 500 stanica, koji u detalje opisuje na koji način je novac nezakonito ispumpavan

Oko 120,8 miliona KM duga odnosi se na dug prema Elektroprivredi HZ HB dok je kompanija 67,3 miliona KM dužna finansijskim institucijama.

Zanimljivo je da je prvi put na kriminal u ovoj kompaniji počeo ukazivati bivši premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, i da je upravo u vrijeme njegove Vlade po prvi put „država“ preko Finansijske policije uspjela ući u ovu kompaniju.

Finansijska policija je po zahtjevu bivše Vlade FBiH i tadašnjeg premijera Nikšića izvršila kontrolu poslovanja Aluminija do 31. decembra 2013.. kada je prvi put zvanično i otkriven milionski kriminal u ovoj kompaniji.

Istraga o ovom slučaju još nije otvorena, a Finansijska policija bi uskoro mogla dobiti nalog za kontrolu i 2014. godine.

[quote_box_center]

                      Jedan od dokaza Finansijske policije

U izvještaju Finansijske policije tako se, na primjer, navodi da je kompanija Aluminij kupila poslovni prostor u Zagrebu za 154.273 eura više od vrijednosti koju je procijenila Porezne uprava, a onda isti taj poslovni prostor prodala sedam godina poslije za skoro 62.000 eura manje od kupovne cijene.

Naime, u martu 2008. godine Upravi odbor Aluminija donio je odluku o kupovini poslovnog prostora u Zagrebu, u Grahovoj ulici. Poslovni prostor površine 177 kvadratnih metara kupljen je od građevinske kompanije Tempo.

Saglasnost o kupovini lično je dao Ivo Sanader, bivši lider hrvatskog HDZ-a, koji je tada obavljao funkciju zamjenika ministra vanjskih poslova Hrvatske, a kasnije postao i hrvatski premijer, danas osuđen za višemilionski kriminal.

Sedam godina poslije, isti taj poslovni prostor Aluminija u Zagrebu prodan je zagrebačkoj kompaniji FEAL za blizu 62.000 eura manje od procjenjene vrijednosti. Kao razlog prodaje ove nekretnine FEAL-u ne navodi se nikakav valjan razlog, izuzev da Aluminij ima dobre poslovne odnose sa FEAL-om.

Nadzorni odbor Aluminija uprkos šturim argumentima donio je u junu 2005. godine Odluku da Aluminij FEAL-u može prodati poslovni prostor u Grahovskoj ulici u Zagrevu, nakon čega je Aluminij opštećen za više od 100.000 KM.

[/quote_box_center]