Ministar Bajrović od Finansijske policije zatražio provjeru 27 državnih firmi

reuf bajrovic

Demokratska fronta oglasila se saopćenjem za javnost u vezi sa posljednjim dešavanjima u Vladi FBiH, prenosi novinska agencija Patria.

– Na sastanku predsjednika stranaka parlamentarne većine u Federaciji BiH danas je dogovoreno da Vlada Federacije BiH, u skladu sa poslovnim rezultatima razmotri smjenu upravljačkih struktura u firmama u većinskom ili u potpunom državnom vlasništvu. U onim firmama u kojima FBiH ima manjinski udio vlasništva, biće razmotren rezultat predstavnika državnog kapitala – stoji u saopćenju.

Ukoliko i gdje dođe do smjene upravljačkih struktura, vršitelji dužnosti biće imenovani samo do okončanja konkursnih procedura, koje se svakako već privode kraju. Sa stanovišta Demokratske fronte, najvažnije u ovom će biti poštivanje zakona i zakonitosti.

– Uporedo sa smjenom upravljačkih struktura kojima je istekao mandat i imenovanjem novih, biće pozvana Finansijska policija, ali i drugi istražni i pravosudni organi – tužiteljstvo, SIPA, FUP – da identificiraju i započnu zakonsko procesuiranje odogvonrih za gubitke koji se mjere desetinama i stotinama miliona maraka.

Podsjećamo javnost da je ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH, Reuf Bajrović već poslao listu od 27 firmi u većinskom ili potpunom državnom vlasništvu Finansijskoj policiji i zatražio od njih uvid u rad tih firmi.

Demokratska fronta želi ovim putem da poruči da je ovo prvi put u istoriji naše demokratije da javni resursi nisu raspodijeljeni kao izborni plijen, a krivci za dosadašnje loše poslovanje prošli nekažnjeno. Mi u DF-u smo i ovim putem pokazali da uvodimo nove standarde u odnos prema javnoj imovini, njenim upravljanjem, te povjerenju koje smo dobili na izborima od građana da radimo upravo to, navodi se dalje.