Mobiteli

Aplikacija koja prepoznaje lica stiže na iPhone

15/03/2017

Facezam je nova, jeziva aplikacija, koja služi prepoznavanju lica. Trebala bi biti dostupna ovoga mjeseca.

Britanski preduzetnik Jack Kenyon tvrdi da će se uz pomoć nje moći za desetak sekundi identifikovati potpunog stranca, ukoliko ga uslikate.

Garantira tačnost od 70 posto, jer može skenirati milijarde fotografija u sekundi i fotografiju koju ste upravo snimili povezati s korisničkim profilom na Facebooku.

Tačnost se spušta na 55 posto, ukoliko osoba koju se pokušava identifikovati u trenutku fotografisanja nosi sunčane naočale, kosu preko lica ili šešir na glavi te ako lice nije poželjno pozicionirano na fotografiji, već ga ona prikazuje iz nekog ugla.

“Korisnici će moći identifikovati nekoga u roku od nekoliko sekundi, što znači da privatnost više neće postojati u javnom društvu”, kaže Jack Kenyon za britanski Telegraph, dodajući da bi Facezam mogao označiti kraj anonimnih društava.

Tvrdi da ne postoji način da se Facebook korisnici zaštite od ove aplikacije i navodi da vjeruje kako će ona uticati na smanjenje kriminala.

Facebook je, pak, potvrdio da aplikacija krši njihovu politiku o privatnosti te će možda dovesti u pitanje njen izlazak.

“Ova aktivnost krši naše uslove i mi smo uspostavili kontakt s osobama koje je razvijaju, kako bi bili sigurni da ih njihova aplikacija poštuje”, poručeno je iz Facebooka, prenosi hrvatski N1.

Sa druge strane, Kenyon se ne slaže i tvrdi da su već razmatrali tu mogućnost te da aplikacija neće kršiti uslove.

Facebook i Instagram su ove sedmice objavili da će donijeti nova pravila, kojim se developerima zabranjuje da koriste objave njihovih korisnika za špijuniranje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.