Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aplikacija uz koju ćete knjigu pročitati za 15 minuta

citanje

Čitanje mnogima djeluje kao neko čudo iz prošlosti, poput pamćenja brojeva telefona ili nošenja korzeta. Ali gotovo da nema osobe koja nema policu s knjigama kod kuće, barem kako bi impresionirali goste.

Svi imam popis od nekoliko knjiga koje su nam preporučili prijatelji ili kolege, ali često nemamo vremena za čitanje. Ili počnemo čitati pa nam se prispava (jer svi znaju da se najbolje čita u ležećem položaju, zar ne?!). Ali što kad vas stvarno zanima o čemu je knjiga, samo nikako početi s čitanjem?

Ako i dalje tvrdite da nemate vremena, vjerovatno ćete s dobrodošlicom dočekati aplikaciju Blinkist. Ona preuzima knjige iz domene publicistike i raščlanjuje ih na najvažnije dijelove, tako da shvatite što je pisac htio reći bez da ste utrošili vrijeme na 400 stranica razglabanja o zadanoj temi.

Ako ne znate ništa o psihologiji menadžmenta, potrebnim koracima prije pokretanja startupa ili kako se nositi sa stresom svakodnevice, znajte da osnovne informacije možete dobiti u svega nekoliko minuta.

Za 50 dolara, pretplatnici mogu odabrati između više od 1.000 naslova, dok će im za 80 dolara na raspolaganju biti i audio knjige (sjajna stvar za vozače ili osobe s prljavim rukama). A postoji i mogućnost testiranja prije kupovine.

Sažetke su napisali stručnjaci – 100 doktora znanosti, trenera, novinara i savjetnika – koji su izabrali najbolje primjere i ključne tačke iz knjiga dugih 300 i više stranica. A vi možete izabrati literaturu putem popisa bestselera, preporuka stručnjaka ili drugih korisnika.

Neki korisnici koriste ovu aplikaciju kako bi otkrili koje knjige žele pročitati cijele, drugima pomaže u nekim svakodnevnim situacijama (vezano uz posao ili financije, primjerice), dok će trećima pomoći da budu bolji u komunikaciji s drugima, jer će imati više tema za razgovor, piše Ozy.

Osnivač i izvršni direktor berlinske tvrtke koja je napravila aplikaciju, Holger Seim, kaže da je inspiraciju za nju dobio još 2012. godine kad je, razgovarajući s prijateljima, shvatio da su između posla i druženja, gotovo svi izgubili vrijeme za čitanje stručne literature, iako je to iznimno bitno u današnje vrijeme cjeloživotnog učenja.

I tako su osmislili nešto nam svima može pomoći, ili bar onima koji znaju engleski ili njemački, jer su trenutačno knjige dostupne jedino na ta dva jezika. Ako ništa drugo, kad već ionako provodimo previše vremena na mobitelima, ne bi bilo loše da ga, umjesto na Facebooku, potrošimo učeći nešto novo što nam možda može i pomoći.