Vijeće Evrope upozorilo Srbiju: Štedišama iz BiH i Hrvatske vratite novac

BiH

vijece evrope

Komitet ministara Vijeća Evrope naložio je srbijanskim vlastima da što prije usvoje zakon kojim bi se omogućilo obeštećenje štediša srbijanskih banaka iz bivših republika SFRJ.

Vijeće Evrope je vlastima Srbije naložio da što prije usvoje zakon kojim bi se omogućila primjena presude iz slučaja „Ališić i drugi protiv Slovenije i Srbije“ Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i stekli uslovi za obeštećenje štediša srpskih banaka iz bivših republika SFRJ.

Srbija će štedišama u BiH i Hrvatskoj morati da isplati više od 310 miliona eura

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, presudom iz jula prošle godine, naložio je Srbiji i Sloveniji da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se svim štedišama nekadašnje Ljubljanske i Invest banke nadoknadila deponovana devizna štednja pod istim uslovima pod kojim su ove dve države vratile štednju svojim državljanima.

Objema državama tada je dat rok od godinu dana da počnu da rješavaju problem stare devizne štednje.

Srbija će štedišama u BiH i Hrvatskoj morati da isplati više od 310 miliona eura.

Komitet ministara Vijeća Evrope je izrazio žaljenje što zakon o obeštećenu štediša nije usvojen u roku koji je Srbiji zadao Sud u Strazburu, niti u roku na koji su se obavezale srpske vlasti u svom akcionom planu.

Evropski sud za ljudska prava naložio je srbijanskim vlastima da do 16. jula ove godine omoguće usvajanje posebnog Zakona o obeštećenu štediša kojim bi se regulisalo izvršenje ove presude.

Srbijanska strana, u akcionom planu o izvršenju presude dostavljenom Vijeću Evrope obavezala se da će Zakon o obeštećenu štediša usvojiti do 9. jula ove godine.

Objema državama tada je dat rok od godinu dana da počnu da rješavaju problem stare devizne štednje

Istovremeno, Komitet ministara Vijeća Evrope pohvalio je Srbiju zbog izrade detaljnog i sveobuhvatnog plana za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Ališić i drugi protiv Slovenije i Srbije“.

Vijeće Evrope nastavit će da vrši pojačan nadzor nad primenom ove presude i ponovo će razmatrati izvršenje presude vezane za staru deviznu štednju do marta 2016. godine.