Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Obame i Castra u utorak u New Yorku

obam castro

Američki predsjednik Barack Obama razgovarat će s kubanskim liderom Raulom Castrom u utorak na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, saopćeno je u nedjelju iz Bijele kuće.

Bit će to drugi sastanak dvojice državnika, nakon historijskog susreta u Panami u aprilu.

Kubanski predsjednik, koji je naslijedio svog brata Fidela na mjestu šefa države 2006. godine, prvi put će se obratiti Generalnoj skupštini UN-a u ponedjeljak, nekoliko sati pošto Obama bude održao svoj govor, prenosi AFP.

Na samitu UN-a o razvoju u subotu, Castro je kritikovao američki embargo Kubi, ocjenjujući ga kao “glavnu prepreku” za ekonomski razvoj te zemlje.

– Takvu politiku je odbacilo 188 država članica Ujedinjenih nacija koje su tražile njegovo ukidanje – rekao je Castro na samitu UN-a o razvoju, misleći na rezoluciju UN-a kojom se poziva na ukidanje višedecenijskog embarga.

Generalna skupština UN-a glasala je svake godine od 1982. godine za rezoluciju kojom se SAD poziva da ukinu embargo Kubi koji je na snazi od 1960. godine.

Kuba procjenjuje da je njena ekonomija pretrpjela štetu od 121 milijardu dolara zbog embarga, koji je uveden kao kontramjera na nacionalizaciju američke imovine na komunističkom ostrvu.

Od obnove diplomatskih odnosa s Kubom u julu, administracija predsjednika Obame izrazila je podršku ukidanju embarga, ali odluka leži na Kongresu, gdje se republikanska većina protivi tom potezu.

O novom nacrtu rezolucije, u kojoj se osuđuje embargo protiv Kube, Generalna skupština UN-a trebalo bi da raspravlja na sjednici narednog mjeseca.