savjeti stručnjaka

Baterija na telefonu vam traje prekratko? Probajte ova rješenja

iphone_baterija

Većina telefona nudi više od jedne metode uštede

Ukoliko baterija na vašem telefonu ne uspije da izdrži ni jedan cijeli dan, isprobajte neki od ovih savjeta.

Uključite režim uštede energije

Ako mislite da vam baterija neće izdržati još nekoliko sati, uključite režim za uštedu energije (Power Saving Mode).

Većina telefona nudi više od jedne metode uštede. Režim visokih performansi (High Performance) troši više baterije pojačanjem osvjetljenja ekrana i rezolucije, dok optimizovani režim nudi kompromis između performansi i života baterije.

“Medium power saving” troši manje podataka i smanjuje osvjetljenje ekrana, rezoluciju i performanse CPU-a. Prebacivanje na Maximum Power Saving će vaš uređaj svijesti na samo esencijalne usluge i aplikacije.

Jedna od opcija (za one telefone koji ga imaju) jeste i Adaptive power saving mode, koji automatski reguliše potrošnju dok vam je uređaj u džepu.

Obratite pažnju na potrošnju podataka

Potrošnja mobilnih podataka troši puno baterije, pa je dobro da, kad god možete, koristite Wi-Fi. Jedna prilično sigurna metoda je aktivacija “Airplane” režima, koji gasi sve aktivnosti osim Wi-Fi povezivanja. Imajte na umu da ćete, ako uključite Airplane Mode, izgubiti pristup SMS-u i pozivima.

Imate AMOLED? Isprobajte tamni režim rada

Tamni režim rada (Dark mode) često izgleda i ljepše nego standardni, ali neće trošiti manje baterije osim ako vaš telefon nema OLED ili AMOLED displej. Tamni režim rada možete da uključite iz “brzih podešavanja”, a neke aplikacije ga imaju kao posebnu opciju u svom meniju.

Isključite aktivno praćenje

Funkcije kao što su Bluetooth, NFC, i druge lokacijske usluge, prilično brzo mogu da isprazne vašu bateriju. Ako želite da je poštedite, neka budu sve te funkcije budu isključene dok vam ponovo ne zatrebaju.

Takođe, ako vam je Google Assistant uključen, uđite u njegova podešavanja i deaktivirajte ga. Ovo važi i za sve ostale asistente koje nude pojedini proizvođači. Lako ćete ih iskoristiti kada vam zaista trebaju, ali nema potrebe da budu uključeni stalno.

Smanjite osvjetljenje ekrana

Ekrani na telefonima nikad nisu bili veći i svjetliji, ali s obzirom na to da dijagonale i brojevi piksela stalno rastu, to se dešava i sa energijom koju troše. Uštedite na bateriji odlaskom u podešavanja i smanjenjem osvjetljenja. Takođe, možete i da smanjite vrijeme za automatsko gašenje ekrana.