Mobiteli

Pojačana sigurnost

Evo kolika je šansa da sa Play Storea skinete zaraženu aplikaciju

03/04/2019

Izvještaj navodi da su dvije najraširenije prevare bile FlashingPuma i Cardinalfall

Nova pravila Play Storea u kombinaciji sa sigurnosnim procedurama spasili su brojne korisnike od potencijalno opasnih programa, kažu stručnjaci iz Googlea.

Google sve više vremena ulaže u svoj operativni sistem. Prema najnovijem izvještaju, opasni programi čine 0.04 posto svih downloada s Google Play Storea, a prošle godine Google je taj broj smanjio na 0.02 posto. Razlog ovome leži u novim pravilima koji na drukčiji način sagledavaju opasne aplikacije. Konkretno, prevare temeljene na klikanju po sumnivim linkovimasada se smatraju dovoljnim razlogom za micanje aplikacije iz prodavnice.

Izvještaj navodi da su dvije najraširenije prevare bile FlashingPuma i Cardinalfall te da su im glavni ciljevi bili Meksiko, Brazil i SAD.

Razlog infekcije su neslužbeni izvori aplikacija

Za razliku od aplikacija na Appleovom iOS App Storeu koji ujedno služi kao jedini i glavni način instaliranja na iPhoneu i iPadu, korisnici Androida mogu aplikacije instalirati i direktnim linkovima, odnosno iz nepoznatih izvora. Premda ovo poslovnim subjektima omogućava lakšu distribuciju aplikacije među osobljem i korisnicima, zaobilaženje Play Storea predstavlja otvorena vrata hakerima.

Google, naime, tvrdi da instaliranje aplikacija isključivo putem Play Storea smanjuje mogućnost infekcije za čak osam puta. Googleov izvještaj također naglašava činjenicu da korištenje nove verzije operativnog sistema poboljšava zaštitu od zloćudnih poveznica unutar aplikacija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.