"Project Zero"

Google otkrio koji su mobiteli na meti hakera, provjerite je li vaš među njima

android-mobitel-smartphone-unsplash

Googleov “Project Zero” otkrio je ranjivosti na pojedinim uređajima zbog kojih hakeri bez interakcije mogu provaliti u uređaj. Objavili su listu potencijalno ugroženih mobitela i upute za zaštitu

Nedavno otkriće istraživača u Googleovom “Project Zero” pokazalo je kako neki mobiteli imaju ozbiljnu grešku zbog koje nije potrebna interakcija korisnika da bi ih se hakiralo.

Naziv za takvu pojavu je hakiranje bez klika’ (no-click hack) i sve što je hakeru potrebno je telefonski broj. Google je projekt pokrenuo kako bi pronašli nedostatke u operativnom sustavu Android, Chromeu i drugim aplikacijama.

U sklopu projekta otkrivena je ranjivost u Exynos modemima koje proizvodi Samsung. Četiri ranjivosti smatraju najozbiljnijima. Te četiri dopuštaju napadaču da daljinskim putem ugrozi telefon bez interakcije korisnika i zahtijevaju samo da napadač zna telefonski broj žrtve prenosi Poslovni.hr.

Mobiteli koji potencijalno mogu imati nedostatak su:

– mobiteli serije Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04;

– mobiteli serije Vivo S16, S15, S6, X70, X60 i X30;

– Google Pixel 6 i Pixel 7 serije;

– svi nosivi uređaji koji koriste Exynos W920 chipset;

– sva vozila koja koriste Exynos Auto T5123 chipset.

Kako bi se zaštitili, korisnici su upućeni da u postavkama uređaja isključe Wi-Fi calling i uslugu VoLTE kako bi se smanjila ranjivost i uklonio rizik. Korisnici Google Pixel telefona, moraju ga ažurirati na najnoviju verziju, objavljenu ranije ovog mjeseca. Ažuriranje uključuje ‘patch’ za ovaj problem.