Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Internetom kruži link koji vam može uništiti telefon

ios-72

Ako imate iPhone i koristite Safari, nemojte otvarati crashsafari.com. Ovih dana internetom kruži link na ovu stranicu, koja će svaki telefon s iOS-om preopteretiti do razine ponovnog pokretanja.

Ništa lošije nećete proći ni ako ovu stranicu učitate na Android uređajima ili računaru, koji će se u tom slučaju usporiti na kraće vrijeme.

Crashsafari.com ustvari zasipa internetski preglednik samogenerirajućim skupom znakova koja se množe u polju za internetsku adresu. Nakon 20-ak sekundi iPhone će se ponovo pokrenuti te poprilično zagrijati u pokušaju da “probavi” kod internetske stranice.

Slična stvar događa se i na iPadima, koji također imaju Safari. Čak se i Android uređaji s instaliranim Chrome preglednikom zagriju i uspore rad.

Nisu pošteđeni ni vlasnici osobnih računara i prijenosnika. Ipak, kod njih je efekt nešto blaži, na Macovima će se srušiti Safari, dok će Chrome raditi sporije.

Ako vas neko iz nekog razloga navuče na crashsafari.com, ponovno pokretanje iPhonea ili iPada, odnosno zatvaranje Chromea ili Safarija rješava problem. Pritom trebate znati kako je moguće da ovaj link bude maskiran u neki primamljivi tekst kojeg ćete poželjeti pročitati ili link na stranicu koju ćete poželjeti posjetiti.