Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmanović o slučaju Radončić: Ispit sposobnosti pravosuđa

BiH

ismet osmanovic

Na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini još uvijek nije kriza vlasti, iako ono što se dogodilo, hapšenje predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, snažno utiče na političke procese, uopće političku situaciju u Bosni i Hercegovini i posebno Federaciji BiH, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ismet Osmanović, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i član Glavnog odbora SDA.

“Jasno je rečeno da koalicija koju čine SDA i SBB uz još par drugih stranaka ostaje da djeluje na principima na kojima je i osnovana i to je za sada tako. Ono u što sam ja mogao da se uvjerim, jeste da je sa strane SBB-a to zvaničan stav i rekao bih iskren stav, i vjerujem da će tako i ostati. Kako će se stvari dalje razvijati, naravno, ovisit će o tome koje poteze i koje radnje budu vršili organi koji su nadležni da ovo sve rade. Bez obzira na to kako će se dalje stvari odvijati, mislim da će ova koalicija opstati i da će ona vršiti vlast u FBiH i na državnom nivou u narednom periodu”, naglasio je Osmanović.

Prema njegovim riječima, današnji sastanak visokih dužnosnika SDA i SBB-a je nužan.

“Činjenica je da se radi o krupnom događaju za jednu političku stranku, pa i političku scenu u BiH, i činjenica je da je potrebno da predstavnici ove dvije stranke, kao najjače u toj koaliciji i uopće na političkoj pozornici, sjednu da porazgovaraju”, kazao je Osmanović.

Potrebno je vidjeti kakav je red daljnjih poteza, rekao je Osmanović, posebno iz razloga što su mnogi poslovi koji su započeti, kako iz reformske agende i uopće iz opredjeljenja za reformama, tako i redovni poslovi kao što su popuna Vijeća ministara BiH i drugih važnih funkcija u FBiH.

“Naravno, tu ima sada i ovo pitanje kandidiranja dužnosnika u Vijeće ministara BiH koje je izvršio SBB, a čije je imenovanje usložnjeno zbog pritvora”, naveo je Osmanović.

Sva ova pitanja naći će se na dnevnom redu današnjeg sastanka predstavnika dvije stranke, koji bi trebali odlučiti o tome kako dalje postupati.

“Mislim da će biti važno da pravosudni organi ekspresno, odnosno što brže odrade svoj dio posla u skladu sa zakonom i u skladu sa svojim nadležnostima, da bi se znalo šta je šta. To će na neki način i opredijeliti dalje djelovanje političkih stranaka u koaliciji. Znači, taj sastanak je potreban i on će sigurno biti takvog karaktera da će dati određene smjernice za zajedničko postupanje”, ocijenio je Osmanović.

O jučerašnjem odgađanju sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Osmanović je istakao da su njima kolege iz SBB-a jasno i decidno kazali da oni mole da se odgodi planirana sjednica, ali ne na duži period.

“Rekli su čak da će najvjerovatnije biti spremni da rade u idućoj sedmici tu sjednicu. Da li će to biti, ostaje da se vidi, ali su tako rekli. Odgađanje sjednice na njihov zahtjev trebalo je učiniti samo iz razloga što su oni u ovoj situaciji nisu bili pripremljeni za rad, što su njihovi poslanici na terenu i što neće moći prisustvovati. Tako da smo mi u parlamentarnoj većini mogli imati dovoljan broj glasova i za usvajanje dnevnog reda i drugih važnih pitanja. Mislim da će sjednica biti održana, ako ne iduće sedmice, vjerujem barem za 10 do 15 dana. Nema razloga da ne bude održana, nema razloga da Parlament FBiH i organi vlasti ne rade, a naravno svako je odgovoran za svoje postupke u pravnoj državi. Makar svi moraju poštovati Ustav i zakon”, zaključio je Osmanović.

Prema njegovim riječima, postoji odgovornost i Tužilaštva BiH za posao iz njihove nadležnosti: “Ako je u pravu (Tužilaštvo BiH, op.a.), onda, naravno, ima apsolutnu podršku, ako nije u pravu, naravno da će za to neko morati odgovarati.”

“Ali, treba ostaviti prostor pravnoj državi, bez ikakvih pritisaka i euforije, i zbog gospodina Radončića i zbog ovih drugih aktera u svemu tome, da se stvari raščiste i izvedu do kraja. Javnost mora znati svo, kompletno činjenično stanje, moraju se znati detalji i sve ono na čemu se temelje takvi postupci. U svakom slučaju, ne bih pravio nikakvu situaciju u kojoj se bilo ko u ovom trenutku osuđuje ili treba da izvrgava različitim pritiscima. Ne bih išao u pravcu podgrijavanja teorija zavjere, ali hoću da ostavim zakonskog prostora, onako kako je to procesnim zakonom predviđeno, pravnoj državi da učini one korake koje može i treba i mora da učini. Ovdje, na ovom slučaju, će se stvari opredijeliti ili je pravosuđe sposobno da radi svoj posao iz nadležnosti koje ima i da zajedničkim snagama pravimo čvrst i pravosudni i uopće politički sistem odgovoran javnosti ili će neko odgovarati za zloupotrebe. U ovom trenutku hoću da vjerujem u pravnu državu i zbog gospodina Radončića i zbog BiH”, poručio je u razgovoru za AA Ismet Osmanović, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i član Glavnog odbora SDA.