Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Pobjegli" samsungu

Istraživanje pokazalo koliko je Apple dominantan na tržištu skupih smartphonea

apple-iphone-13

Apple je u 2021. zauzeo dominantnih 79% tržišta

Ovih dana imamo priliku da gledamo brojne analize u vezi sa prodajom telefona tokom 2021. godine. Kao što znate, uprkos nestašicama, prodaja je porasla u odnosu na 2020. godinu i sve Top 5 kompanije su zabilježile blagi ili malo veći rast.

Ipak, jedan podatak, koji je pronakao ispod radara, a koji je jako zanimljiv, odnosi se na prodaju telefona u premijum segmentu (preko $800). Tu je gotovo nevjerovatno koliko iPhone dominira.

Naime gledajući premijum segment, Apple je u 2021. zauzeo dominantnih 79% tržišta. Ogromna cifra, koja Apple praktično pozicionira kao monopolistu u najskupljoj kategoriji pametnih telefona.

Samsung je, s druge strane, tokom 2021. uspio da prigrabi samo 18% premijum tržišta. Podsjećamo, to se odnosi na telefone s cijenom iznad 800 dolara. Slaba prodaja Galaxy S21 serije sigurno je uticala na to, ali veliku ulogu je igrao i Apple koji je tokom prošle godine uspio da nagovori veliki broj korisnika na nadogradnju.

Čisto radi malo konteksta, tokom 2020. godine Apple je držao 63% premijum tržišta, a Samsung 29%, što je značajno zdraviji balans moći nego ovaj koji imamo sada.

Malo je i poražavajuće to što svi ostali proizvođači zajedno drže tek 3% učešća u ovoj kategoriji tokom 2021. godine. Obično kada vidimo ovakve statistike pomislimo da se radi o zapadnim zemljama, ali ovo su globalne brojke koje je objavila analitička kompanija IDC.

Situacija bi sigurno bila mnogo drugačija da je Huawei ostao u igri, jer Apple onda gotovo sigurno ne bi imao veliki rast u Kini koji je kumovao ovoj dominaciji. Samsung je, s druge strane, u Kini notorno loš i opšte je poznato da se tamo i ne trudi da napravi dobre prodajne rezultate.