Mobiteli

Izračunato koliko punjač troši struje kada je ostavljen u utičnici

03/11/2015

Koliko punjači za mobitel, laptop ili tablet troše struje? Hoćemo li uštedjeti električne energije i novaca ako ih isključimo nakon upotrebe? Jedan od stranih IT portala pozabavio se ovom temom i pomoću strujnog mjerača dobio konkretne podatke.

Mjerni instrument ukopčali su u struju, a onda na njega uključili punjače. Pojedinačni punjač praktički nije trošio struju. Naravno, kada nije obavljao svoju funkciju. Ali, kada su uključili nekoliko punjača odjednom registrovana je potrošnja od 0,3 W.

Sedam punjača (iPhone, iPad, Android, Nintendo 3DS, Windows prijenosnik, MacBook i Chromebook), po ovoj računici, kad ostanu uključeni nakon punjenja, za godinu dana potroše 2,628 kWh struje.

Naravno, bez obzira što ne troše puno struje, bilo bi dobro isključiti punjače nakon punjenja, što zbog sigurnosnih razloga, što zbog štednje struje.

Neka ranija istraživanja pokazala su da bi se grad od 100.000 ljudi mogao mjesec dana napajati strujom kad bi svi punjači na svijetu bili isključeni nakon punjenja telefona, tableta, prijenosnika i drugih uređaja s utičnice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.