Kako prepoznati prati li vas neko kroz vaš smartfon?

Huawei-mate-9-smartphone-leak-launch-date-720455

Ponekad je dovoljno prepoznati čudne simptome, ponekad su stvari malo složenije.

Evo nekoliko znakova koji pokazuju da je vaš telefon vjerovatno inficiran spywareom.

Instaliranje aplikacija kojima vas je moguće pratiti moguće je izvršiti na nekoliko načina, ali najočitiji je fizički pristup uređaju.

Postavite PIN, zaključajte uređaj otiskom prsta i ne dopuštajte drugima da dolaze do njega.

Jeste li “jailbreakali”svoj uređaj?

Instalacija špijunskih appova na iPhone zahtjeva proces pod imenom “jailbreaking'” – zaobilaženje ugrađenih pravila koja reguliraju instalaciju softvera iz izvora različitih od App Storea. Ako je neko to učinio dok niste gledali, bacite pogled na instalirane appove.

Ako vidite ikone poput Cydia, Icy, Installer, Inlstallousa ili SBSettings, vaš telefon je jailbreakan.

Pratite podatkovni promet

Ako na uređaju imate softver koji nekome šalje vaše podatke, lokaciju ili snimke razgovora, vaš telefonski račun bit će najbolji trag počinitelja. Ako se počinitelj nalazi u inostranstvu, vaš telefonski račun bit će puno veći od uobičajenog. Ukratko, ako niste bili u inostranstvu, a vaš telefon ima račun roaminga, odmah odite provjeriti više kod vašeg mobilnog operatera.

Vidljivi tragovi špijunskih appova

Premda se ovo ne može pripisati apsolutno svakoj aplikaciji za smartfon, špijunski appovi znaju tjerati uređaj da se ‘ponaša čudno’. Prazni li vam se baterija brže bez obzira koliko upaljenih aplikacija vi imali, a uređaj ostaje topao čak i kada ga ne koristite? Treba li mu dugo vremena da se ugasi? Svi ovi simptomi mogu ali i ne moraju značiti da vas prate. Ovo pogotovo vrijedi za starije uređaje koji su redovito krcani softverom i rade sporije.

Čudne poruke

Ako dobijete poruku punu kompjuterskih kodova koda ili čudnih brojeva, moguće je da se radi o ‘instrukcijskom’ SMS-u ili emailu kojeg udaljeni napadač koristi kako bi na vašem telefonu aktivirao neku vama nepoželjnu funkciju.

Pronađite spyware

Pogledajte u sve mape na telefonu ako je to moguće. Pretražite mape s porukama i po mogućnosti pokrenite temeljiti sken vašeg uređaja pomoću kvalitetnog antivirusa.