Spor s Qualcommom

Kina zabranjuje prodaju iPhonea?

kina_iphone

Jedan kineski sud naložio je zabranu prodaje pojedinih starijih modela Appleovih iPhonea u Kini, zbog spora koji proizvođač čipova Qualcomm, inače kineski dobavljač, vodi protiv Applea povodom zaštite patenata

Sud u kineskom gradu Fudžou je, prema saopštenju Qualcomma, utvrdio da je Apple u dva slučaja prekršio zakon o zaštiti patenata koji su u vlasništvu Qualcomma, zbog čega je naložena hitna zabrana prodaje starijih modela iPhonea, od “6S” do “X”, prenosi agencija Reuters.

To je prouzrokovalo pad dionica Applea i stvorilo novu neizvjesnost za tu kompaniju u trenutku kada se suočava sa problemom slabljenja potražnje za novim modelima iPhonea.

Iz Applea su saopštili da svi modeli iPhonea ostaju u prodaji u kontinentalnom dijelu Kine i da je sudu dostavljen zahtjev za ponovno razmatranje ovog slučaja.

“Napori Qualcomma da zabrani naše proizvode su još jedan očajnički korak kompanije čije su nezakonite radnje pod istragom regulatora širom svijeta”, saopšteno je iz Applea.

Predmet se odnosi na tužbu podnijetu 2017. godine, a prema tvrdnjama kineskog suda prekršena su prava na dva Qualcomm patenta, od kojih je jedan uređivanje fotografija, a drugi touchscreen.