Koliko zrače pametni telefoni?

smartphones

Rasprave o tome zrače li pametni telefoni, a i mobilni prije njih, i koliko, vode se već godinama. I dok proizvođači tvrde da su njihovi uređaji sigurni i u skladu sa svim propisima, ljekari ipak upozoravaju da bi trebalo da budemo oprezni prilikom dugotrajnog korišćenja pametnih telefona.

Njemačka savezna kancelarija za zaštitu od zračenja napravila je bazu velikog broja najpopularnijih pametnih telefona i nivoa zračenja koji svaki od njih emituje.

Neki od uređaja zaista emituju visoke frekvencije, pogotovo tokom telefonskog poziva, dok su drugi puno pristojniji i mogli bi se okarakterisati kao bezopasni.

Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizirajućeg zračenja (ICNIRP) još je 1998. preporučila da SAR, odnosno specifični nivo apsorpcije elektromagnetnog zračenja ne bi smio preći dva vata po kilogramu.

Iako niti jedan pametni telefon koji se trenutno nalazi na tržištu ne prelazi taj nivo, neki su bliže toj granici od drugih.

Među uređajima koji najviše zrače tokom razgovora su modelni telefoni marke OnePlus, Huawei, Nokia, ali i Apple iPhone.

S druge strane, najmanje zrače modeli Samsung, Google, ZTE i LG-a.

Želite li da provjeriti koliko je vaš pametni telefon opasan za vaše zdravlje, posjetite stranice BfS-a, uz napomenu da se u bazi ne nalaze baš svi modeli svih proizvođača, već oni koji su najpopularniji i najprodavaniji u Nemačkoj.