Mobiteli

Kviskoteku možete igrati na pametnom telefonu

01/07/2015

Kvisko je mobilna igra inspirirana legendarnim televizijskim kvizom Kviskoteka, koji se u prošlom stoljeću emitirao na tadašnoj Televiziji Zagreb. Stvorili su je autor Kviskoteke Lazo Goluža i direktor kompanije Intech Branko Kobali, koji su sarađivali sa zagrebačkom softverskom kompanijom Infinum.

“Ideja se nametnula sama od sebe, jer je Kviskoteka uvijek bila tehnološki napredna, pa je bilo logično da je prebacimo i u mobilni svijet”, kazao nam je Kobali.

Igrica je besplatna, a rade i na verziji na engleskom

Zasad je igrica dostupna samo za iOS, iako se radi i na verziji za Android, kao i na verziji kviza na engleskom jeziku, koja će se zvati iQuizco, kazao je Kobali. Radovi na razvoju aplikacije trajali su otprilike godinu dana. Osim mobilnih verzija igrice, radi se i na verziji za Facebook, ali i jezičnoj i verziji za djecu.

Igra veličine četrnaest megabajta potpuno je besplatna. Omogućava rješavanje asocijacija iz raznih područja, kao i provjeru znanja i vještina logičkoga zaključivanja. Prilikom igranja mogu se osvajati i bodovi i zlatnici, koji omogućavaju kupovinu Kviska, ukoliko igrači zapnu tokom igranja. Igru je trenutno moguće igrati samostalno ili dva igrača na istom uređaju, a osnivači kažu kako se razvija i multiplayer verzija, putem koje će se igrači online moći međusobno nadmetati.

Verzija za iOS 7 i novije

Kvisko je dostupan već sedmicu dana, a može ga se skinuti na uređaje koji imaju verziju iOS 7 ili noviju.

Osnivači kažu da su sami osigurali sredstva i finansirali igru, a zasad se promoviraju putem stranice na Facebooku. Goluža i Kobali zajedno su radili kad se Kviskoteka vratila na male ekrane u sklopu programa Nove TV, a svoju su saradnju nastavili i nakon što se kviz prestao emitirati na televiziji.

“Igru asocijacija je izmislio Lazo Goluža i takvih igara nema na tržištu. Postoji publika koja voli ovakve pametne igre, tako da se nadamo da će i ljudi izvan ovih naših prostora biti zainteresirani za našu igru”, izjavio je Kobali.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.