Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo SDS-a: Kako Dodik misli provesti rezultate referenduma?

mladen-bosic113

Predsjedništvo SDS-a zabrinuto je razvojem situacije u Republici Srpskoj i BiH u svjetlu predložene rezolucije Velike Britanije o Srebrenici i najave predsjednika Srpske Milorada Dodika o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, izjavio je predsjednik stranke Mladen Bosić.

[pull_quote_right]Zahvalnost Rusiji kao stalnoj članici Savjeta bezbjednosti UN-a na angažmanu i prijedlogu sopstvene rezolucije o Srebrenici[/pull_quote_right]

Prema Bosićevim riječima, institucije Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH jedinstveni su u stavu da je rezolucija koju je Velika Britanija predložila Savjetu bezbjednosti UN neobjektivna i napravljena tako da bi napravila štetu Srbima i Republici Srpskoj.

“S tog stanovišta neprihvatljiva je za bilo koji politički faktor iz Republike Srpske”, rekao je Bosić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva SDS-a.

On je izrazio očekivanje da će Savjet bezbjednosti UN u vezi sa ovim problemom imati izbalansiran stav, koji neće biti pristrasan i ni na čiju štetu.

Predsjednik SDS-a izrazio je zahvalnost Ruskoj Federaciji kao stalnoj članici Savjeta bezbjednosti UN-a na angažmanu i prijedlogu sopstvene rezolucije o Srebrenici.

[pull_quote_center]Predsjedništvo SDS-a danas je u Istočnom Sarajevu održalo prvu sjednicu u novom sastavu[/pull_quote_center]

“Korišćenje tragedije u Srebrenici za političke svrhe se evidentno pojačano nastavlja i ove godine. Umjesto održavanja komemoracija i davanja počasti poginulima sve se pretvara u političku manifestaciju i, nažalost, služi za zaoštravanje odnosa među narodima u BiH. U budućnosti treba prekinuti tu praksu”, poručio je Bosić.

Kada je riječ o najavi predsjednika Srpske o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Bosić je rekao da postoji previše otvorenih pitanja i nerazjašnjenih stvari da bi SDS u ovom trenutku mogao decidno da se izjasni.

Ocijenivši da nema dileme u ishod referenduma jer većina građana kao i SDS smatra da Sud i Tužilaštvo nisu položili ispit objektivnosti, Bosić je zatražio od Dodika odgovor na pitanje šta će se desiti dan nakon referenduma, na koji način misli da volju građana pretvori u realnost.

“SNSD je glasao za zakone kojima su oformljeni Sud i Tužilaštvo BiH. Pitanje Dodiku je na koji način zakonskim putem misli da poništi te odluke i da li ima podrušku za ove poteze, šta će reći Srbija i Rusija koje su garant Dejtonskog sporazuma”, dodao je Bosić.

Ukoliko nema podrške za referendum, kaže on, to bi moglo da bude kritično za budućnost Republike Srpske i na neki način signal da “Srpska odustaje od Dejtonskog sporazuma”.

“Zalažemo se za promjenu načina funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH, ali ne želimo da dovodimo Republiku Srpsku i Srbe u situaciju da idemo avanturističkim putem koji može da ima teške posljedice”, rekao je Bosić.

On je pozvao sve političke snage u BiH na okončanje politike podgrijavanja međunacionalnih sukoba, jer održavanje nestabilne situacije znači da u BiH u budućnosti neće biti investicija, napretka, bolje budućnosti ni EU.