Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mali dodatak koji telefone pretvara u biohemijsku labaratoriju

mob

Američki naučnici kreirali su mali dodatak koji pametne telefone pretvara u pravi biohemijsku laboratoriju. Uređaj se zove TRI Analyzer i košta 550 dolara te može obaviti iste testove kao što ih rade u laboratorijima sa skupom opremom.

Na univerzitetu Illinoisa su uz pomoć 3D printera izradili uređaj za spektralnu analizu koji se nakon spajanja s telefonom može koristiti da analiziramo krv, slinu ili urin. Uređaj koristi bljeskalicu telefona i optiku njegove kamere, a jednako je pouzdan kao i skupi instrumenti. Osim toga je i iznimno prilagodljiv.

– Može obaviti tri najćešća testa u medicinskoj dijagnostici i u praksi se hiljade razvijenih testova može prilagoditi njemu – rekao je voditelj projekta Brian Cunningham, prenosi Daily Mail.

U nedavnom radu opisali su dva testa koja su obavili TRI Analyzerom. Jedan je bio detektiranje markera povezanog s prijevremenim rađanjem, a drugi je bio PKU test za novorođenčad kod kojeg se indirektno testira enzim nužan za normalan rast i razvoj. Rezultati koje su dobili bili su usporedivi s kliničkom opremom.

Ovaj prijenosni laboratorij i drugi slični napori naučnika koji rade na jeftinim i lako dostupnim testovima imaju ogromne implikacije za medicinu. Na taj način bi pacijenti, koji ne mogu putovati, mogli obaviti testove i poslati rezultate liječniku. Klinike koje nemaju skupu opremu mogle bi puno jednostavnije obavljati testove i poboljšati zdravlje ljudi, osobito u dalekim i teško dostupnim područjima. Isto tako, ovo bi se moglo koristiti i za testove na droge.