Mobiteli

Nougat 7.1

Milioni Androida uskoro u velikom problemu, je li i vaš među njima?

11/11/2020

Korisnici starijih Android telefona često imaju glavobolje jer su im uređaji previše zastarjeli za neke servise

Od septembra 2021. godine, veliki broj internet-stranica neće moći da se otvori na telefonima koji rade na operativnom sistemu Android 7.1 Nougat, ili starijem. Razlog za to je digitalna verifikacija.

Regulator za izdavanje digitalnih certifikata, Lat's Encrypt, dugo je izdavao digitalni dokument kojim se potvđuje vjerodostojnost neke stranice. Međutim, kompanija koja pravi dodatne certifikate za potvrdu, IdenTrust i Let's Encrypt neće obnoviti ugovor koji ističe u septembru 2021.

Otprilike trećina internet-stranica koristi certifikate kompanije Let's Enrypt, dakle svi uređaji koji koriste IdenTrust certifikat neće moći da ih otvore.

Prema podacima iz ove godine, oko trećina Android uređaja i dalje koristi Android 7.1 Nougat operativni sistem, što znači da se trenutno radi o desetinama miliona telefona i tableta.

Oni koji ne žele da promijene telefon, mogu da instaliraju Firefox Mobile internet-browser, pomoću kojeg će još neko vrijeme moći da otvaraju sajtove sa “isteklim” certifikatom.

Da biste provjerili koju verziju Androida koristi vaš telefon, neophodno je da otvorite Settings->About Phone i tu ćete pronaći sve potrebne informacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.