Mobitel koji ne možete ni slomiti ni hakirati

Turing_Phone

Kompanija Turing Robotic Industries krajem mjeseca počet će primati narudžbe za svoj prvi pametni telefon. Smiono tvrde kako je Turing Phone nemoguće slomiti ili hakirati.

Vizualno, Turing Phone karakterizira višebojno kućište s obrascem na pozadini koji podsjeća na dizajn svemirskih brodova. U ponudi su tri modela: Pharaoh, Cardinal i Beowulf. Svaki bojom i teksturom održava materijal kojim je bio inspiriran, poput ljuski Grendelove majke iz ‘Beowulfa’ ili broda ‘Endurance’ iz ‘Interstellara’, između ostalog.

Kućište je jedan od aduta na koje računaju u Turing Robotic Industries. Okvir je napravljen od materijala kojeg nazivaju likvidmorfij (?), koji je slitina cirkonija, bakra, aluminija, nikla i srebra iz kategorije tekućih metala. Navodno je izdržljivija od titanija i čelika, što bi Turing Phone trebalo učiniti neslomljivim. Ostatak kućišta je kombinacija keramike, aluminija i plastičnog materijala ABS.

Steve Chao, direktor Turing Robotic Industries, uvjeren je kako će mobiteli u neposrednoj budućnosti biti standardno napravljeni upravo od likvidmorfija i njemu sličnih materijala. U toj kompaniji ga planiraju koristiti i u robotici te proizvodima namijenjenim internetu stvari.

Drugi potencijalni adut je to što je ovaj mobitel – opet navodno – nemoguće hakirati. Enkripcija je ugrađena u većinu ključnih predinstaliranih aplikacija, a mobitel je osmišljen kako bi držao podalje poslužitelje i vanjske dobavljače od onog što im nije bitno. Dolazi s ugrađenim čitačem otiska prsta, ali i vlastitom kriptovalutom Turingcoin.

Uz to, trebao bi biti iznimno otporan na vodu zahvaljujući nano-premazu na dijelovima od kojih je sastavljen. Upadne li vam u vodu, trebali bi moći samo ga obrisati i nastaviti dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Po specifikacijama, to je ne naročito spektakularan pametni telefon više klase. Ima FHD zaslon dijagonale 5,5 inča i rezolucije 1.920 puta 1.080 piksela, sa staklom Gorilla 4. Pogoni ga stariji model četverojezgrenog procesora Snapdragon 801 Krait MSM8974AC na 2,5 GHz, podržan s tri GB RAM-a. Bit će moguće birati između 16, 64 i 128 GB memorije za pohranu.

Straga je kamera s 13 megapiksela, sprijeda s osam. Litij-ionska baterija je kapaciteta 3.000 mAh i nezamjenjiva je. Nema ulaz za USB i slušalice – za slušanje glabe morat ćete nabaviti slušalice s podrškom za Bluetooth. Ima tek jedan ulaz koji podsjeća na MagSafe s MacBookova. Uz Bluetooth, wi-fi i GPS podržava i mreže 4G.

Operativni sistem je Android 5.1, sa sučeljem u potpunosti prilagođenom Turing Phoneu.

Predbilježbe kreću 31. jula. Najjeftiniji model koštat će 610 dolara (oko 1.100 KM).