Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas nastavak rasprave o referendumu u RS

dodik govornica

U Narodnoj skupštini RS-a sinoć je prekinuta cjelodnevna poslanička rasprava o prijedlogu predsjednika Milorada Dodika o raspisivanju republičkog referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, a nastavak je zakazan za danas.

U burnoj raspravi bili su očiti suprostavljeni stavovi predstavnika vlasti i opozicije o ponovom pokretanju referendumske priče u RS-u o pravosuđu BiH, uz stav opozicionara da Dodik to pitanje ponovo zloupotrebljava i da refereduma neće biti, kao što nije bilo ni 2011.godine.

Na početku ove posebne sjednice entitetskog parlamenta, predsjednik RS Milorad Dodik je naveo da Dejtonski sporazum i Ustav RS daju tom bh. entitetu pravo da organizira i sprovodi referendum na svojoj teritoriji, odbacujući kao neargumentirane tvrdnje pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da RS nema pravo na ovakav potez.

Dodik je predložio i referendumsko pitanje koje glasi: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS predložio je amandmane na odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, kojima je se za dan održavanja referenduma utvrđuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu.

Kako je najavljeno na početku ove posebne sjednice Narodne skupštine RS, poslanici će glasati o prijedlogu za raspisivanje referenduma nakon što se okonča rasprava o ovoj tački dnevnog reda.

Ukoliko bi parlament i usvojio odluku o referendumu, ona morala da dobije potvrdu i u Vijeću naroda RS-a, a gotovo je izvjesno da će veto uložiti Klub Bošnjaka, što bi značajno usporilo stupanje na snagu te odluke.