Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezaustavljiv rast Xiaomija: Rast prodaje telefona od 124 posto

Xiaomi

Analitička kompanija Gartner objavila je informacije o stanju na mobilnom tržištu u prvom kvartalu ove godine u kojem je ostvaren blagi rast prodaje od 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Uspoređujući ovaj kvartal s prethodnim tromjesečjima na mobilnom tržištu možemo pratiti nekoliko trendova koji bi mogli obilježiti cijelu godinu.

Trend koji se godinama ne mijenja jest dominacija Samsunga i Applea – iako je južnokorejska kompanija ostvarila blagi pad isporuka telefona i dalje su nedodirljivi na mobilnom tržištu na kojem drže više od 20 posto. Apple je zabilježio povećanje isporuka od oko 2 miliona iPhonea u odnosu na prvi kvartal 2017. te ova kompanija sada drži 14,1 posto tržišta, prenosi Dnevnik.hr.

Drugi trend vezan je uz Huawei – ova kompanija sada drži čvrsto treće mjesto na tržištu pametnih telefona te konstantno bilježi porast isporuka telefona. U prva tri mjeseca isporučili su više od 7 miliona pametnih telefona više u odnosu na isti kvartal prošle godine te s više od 40 miliona isporučenih smartphonea sada drže više od deset posto tržišta.

Iz kvartala u kvartal sve su bliži Appleu, a njihov dugoročni plan svima je dobro poznat te za nekoliko godina žele dominirati tržištem pametnih telefona i prodavati više uređaja od Samsunga i Apple.

I treći trend jest nastavak velikog rasta Xiaomija koji je isporučio skoro 28,5 miliona telefona i zauzeo je četvrto mjesto uz rast od čak 124 posto. Očekivanja za budućnost još su veća te, osim u Aziji, Xiaomi se pokušava još više probiti i u na tržištu Evrope, što im je izuzetno bitno s obzirom kako uskoro namjeravaju izaći na burzu na kojoj bi njihova vrijednost mogla doseći čak sto milijardi dolara.

Koliko im je Evropa važna najbolje možemo vidjeti po tome što su nedavno u Beču otvorili prvu Mi Store u ovom dijelu Evrope, a u budućnosti očekujemo otvaranje novih evropskih trgovina. Uz bok Xiaomiju, smjestio se Oppo koji je prodao nešto manje telefona i drži 7,3 posto tržišta, dok je Xiaomi zauzeo 7,4 posto.

Tijekom prva tri mjeseca ove godine, prema Gartneru, prodano je 383 milijuna pametnih telefona, što je pet milijuna više nego u prva tri mjeseca 2017., a Anshui Gupta iz ove kompanije prilikom objave izvješća komentirao je kako je očit pad prodaje flagship modela, dok je potražnja za telefonima niže i srednje kategorije koji su sve kvalitetniji u rastu.