Novi iPhone punit će se bežično i prepoznavat će lica korisnika

iphone 8

Nema kraja glasinama o novim modelima Appleovih telefona – nove informacije dolaze od Ming-Chi Kuoa, analitičara čija su se previđanja više puta do sada pokazala tačnim te od novinara Bloomberga. Oba nova izvještaja govore kako su se Tim Cook i ekipa odlučili izbaciti senzor za otiske prstiju u iPhoneu 8 te će koristiti sigurniji sistem otključavanja uređaja i potvrde plaćanja – korištenjem 3D senzora koji će skenirati lice te skenera zjenice oka.

Dugo se pričalo o tome kako će Apple skener otisaka prstiju ugraditi u sam ekran jer bi na ovom modelu smartphonea ekran trebao zauzimati gotovo cijeli prednji dio uređaja, no takvu je tehnologiju veoma teško implementirati zbog čega su se neke kompanije odlučile postaviti taj skener sa stražnje strane uređaja, a Cookova kompanija krenula je drugačijim smjerom i odlučila u potpunosti izbaciti senzor za otiske prstiju. Ova promjena odnosi se samo na iPhone 8, dok će 7S i 7S Plus zadržati dosadašnji dizajn i Home tipku ispod ekrana koja je ujedno i senzor otisaka prstiju. 3D senzor za otključavanje navodno će biti jako brz i sigurniji u odnosu na trenutnu tehnologiju, a senzor bi navodno mogao otključati telefon čak i kada nije usmjeren direktno prema licu korisnika.

Osim ovih novih informacija, Kuo je “potvrdio” i neke dosadašnje glasine koje internetom kruže već mjesecima – Apple će u septembru predstaviti nasljednike sedmica koji će imati ekrane dijagonale 4,7 i 5,5 inča, dok će iPhone 8 imati OLED ekran dijagonale 5,2 ili 5,8 inča. Sva tri modela imat će 64GB i 256GB memorije, dok će iPhone 8 i iPhone 7S Plus imati 3GB memorije i dvije stražnje kamere, a 7S imat će 2GB memorije i jednu kameru.

Kuo je objavio i jednu dobru i jednu lošu vijest što se tiče punjenja novih telefona – navodno će sva tri modela biti napravljena od stakla s metalnim okvirima kako bi se mogli puniti bežično, no loša vijest je što se bežični punjač neće isporučivati s ovim uređajima pa će ga vlasnici novih modela Appleovih telefona morati kupiti odvojeno.

Apple će sva tri modela predstaviti, kao i proteklih godina, u prvoj polovini septembra – prodaja iPhonea 7S i 7S Plus trebala bi početi brzo nakon toga, dok će iPhone s OLED ekranom u prodaji vjerovatno pojaviti u oktobru, a ljubitelje ove kompanije ponajviše zanima cijena osmice jer su dosadašnje glasine govorile kako će ona iznositi oko hiljadu dolara.