Washington post

Oprez! Aplikacije nas prate više nego što mislimo, evo zašto to nije uvijek loše

android

Znamo da nas aplikacije u određenoj mjeri prate, ali je u izvještaju ustanovljeno da je ovo mnogo više od onoga što mislimo da se šalje

Ako ste neko ko zaista vrednuje svoju privatnost, onda nedavni izvještaj The Washington Post-a će vas možda malo potresti.

Prema izvještaju, The Washington Post se udružio sa firmom za privatnost Disconnect i otkrili su da mobilne aplikacije šalju veliku količinu podataka nazad u kompanije za praćenje.

Znamo da nas aplikacije u određenoj mjeri prate, ali je u izvještaju ustanovljeno da je ovo mnogo više od onoga što mislimo da se šalje. Autor izveštaja Geoffrey Fowler piše:

“Nedavno u ponedeljak naveče, desetak marketinških kompanija, istraživačkih firmi i drugih kompanija koje grabe lične podatke dobilo je izvještaje sa mog iPhone-a. U 23.43 časova, kompanija pod nazivom Amplitude je saznala moj broj telefona, mejl adresu i tačnu lokaciju. U 3.58 ujutro, druga zvana Appboy je dobila digitalni otisak mog telefona. U 6.25 sati, kompanija za praćenje Demdex uspela je da identifikuje moj telefon i pošalje listu drugih takvih kompanija sa kojima se povezao”.

Kako 9to5Mac ističe, praćenje aplikacija nije novo i nije uvijek loše. U nekim slučajevima, možda će biti potrebno da neke aplikacije rade. Sa portala takođe primjećuju da je obično neškodljivo kada programeri žele da znaju koje se funkcije aplikacije koriste a koje ne.

Međutim, kako se navodi u izvještaju, postoji nedostatak transparentnosti gdje vrlo mali broj korisnika zapravo zna gdje se njihovi podaci šalju, ili kada se šalju. To znači da pokušaj zaštite naše privatnosti može biti težak ako ne znamo gdje podaci odlaze, prenosi PC Press.