Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh gas

Prve isporuke gasa putem gasovoda Južna interkonekcija očekuju se 2023. godine

bh gas

Izrada navedene dokumentacije je prvi korak ka realizaciji nove interkonekcije s krajnjim ciljem ishođenja okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, nakon čega se očekuje izrada glavnog projekta i u konačnici izgradnja gasovoda i svih pripadajućih objekata

BH-Gas je u proteklom periodu proveo sve pripremne aktivnosti kako bi ste stekli uslovi za objavu tendera za izradu studije uticaja na okoliš i studije izvodljivosti za projekt Južne interkonekcije, saopćeno je iz te kompanije.

Na web stranici BH-Gasa i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas je objavljen poziv za odabir konsultanta za izradu Studije izvodljivosti i Studije uticaja na okolinu i društvo za gasovod Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska, čime je zvanično i započeta realizacija projekta Južne interkonekcije.

Za izradu navedenih studija BH-Gas je dobio grant sredstava od USAID-a, koja će se realizirati preko EBRD-a. Cjelokupan proces javne nabavke će se provesti preko EBRD portala za elektronske nabave (EBRD Client E-Procurement Portal).

Vlada Federacije BiH je uvažavajući značaj pitanja sigurnosti snabdjevanja za potrošače prirodnog gasa, prethodno za ovaj projekat donijela zaključak o strateškom interesu istog za Federaciju BiH, te je zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Radi se o gasovodu koji od granice Hrvatske i BiH vodi preko Posušja do Novog Travnika sa odvojkom za Mostar i on će biti spojen na postojeći transportni sistem.

Realizacijom projekta, Bosna i Hercegovina /Federacija BiH bi pored novog pravca snabdijevanja prirodnim gasom dobila pristup novim izvorima prirodnog gasa kao što su planirani LNG terminal Krk u Hrvatskoj, skladišta prirodnog gasa u susjednim zemljama, izvori gasa iz Kaspijske regije i drugi. Time bi se osigurala pozdanost i sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom potrošača na postojećem kao i novom planiranom pravcu, ističu iz BH-Gasa.

Istovremeno, kako se navodi, sa izradom studija, planirana je i izrada Idejnog projekta sa elaboratom eksproprijacije za čiju namjenu su također obezbjeđena grant sredstva od Evropske komisije.

Izrada navedene dokumentacije je prvi korak ka realizaciji nove interkonekcije s krajnjim ciljem ishođenja okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti, nakon čega se očekuje izrada glavnog projekta i u konačnici izgradnja gasovoda i svih pripadajućih objekata.

Prve isporuke prirodnog gasa putem gasovoda Južna interkonekcija se očekuju 2023. godine, saopćeno je iz BH-Gasa.