Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

igor crnadak

Volio bih da su mišljenje i preporuke Evropske komisije spram BiH direktnije i oštrije

igor crnadak

Sa ovakvom političkom klimom ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak nije siguran da li će BiH dobiti kandidatski status do kraja godine

Volio bih da su mišljenje i preporuke Evropske komisije (EK) o napretku Bosne i Hercegovine direktnije i oštrije prema najvećim nedostacima u BiH, izjavio je danas Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mišljenje je u granicama očekivanog i što je najvažnije potvrđuje otvorena vrata za BiH”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Pozdravio je činjenicu da je preporuka broj jedan “ona koja traži primjenu preporuka OEBS-a”.

“Više puta sam naglašavao značaj izvještaja OEBS-a koji se odnosi na izbore. Očigledno je da je poruka Evropske unije da se mora građanima vratiti ono što su izgubili, a to je da mirno bez uzcjena i prijetnji biraju partije i političare koji će ih voditi”, kazao je Crnadak i dodao da se nada da će predstavnici međunarodne zajednici u BiH biti aktivniji jer su uglavnom ćutali na direktne prijetnje biračima i jasnije iskazati stav o nedostacima i manama i potrebi da se što prije BiH približi evropskim kriterijumima.

Na pitanje da li je realan kandidatski status za BiH do kraja godine rekao je da nastaviti da pozivaju za kandidatski status u ovoj godini.

“Ali sa ovakvom političkom klimom u BiH nisam siguran da ćemo to dobiti”, kazao je Crnadak.

Naglasio je da je važno što je vladavina prava dobila veliki prostor u izvještaju posebno jer istaživanja pokazuju da je nedostatak vladavine prava i povjerenja institucije važniji razlog za odlazak mladih nego ekonomska pitanja.

“Vrlo dobro i ohrabrujuće je što se u kontekstu reforme Ustavnog suda konkretno i precizno pominje uloga stranih sudija. Vrlo je jasno da se u narednom periodu sve stranke moraju uključiti u rješavanje ovog problema. Podsjetili su nas na neke stare obaveze kao što su izbori u Mostaru, presuda Sejdić-Finci i očigledno je da svako ima neki svoj interes, a opšti interes građana da se reforme što brže sprovode, dakle svi treba da rade svoj posao”, rekao je Crnadak.

Govoreći o funkcinisanju Savjeta ministara BiH rekao je da u radu aktuelnog Savjeta ministara BiH ne smije biti blokada i zbog obaveza prema građanima i međunarodnih obaveza. Najavio je da će 10. juna biti održana nova sjednica Savjeta ministara BiH.

“Ovaj Savjet ministara BiH mora raditi dok se ne izabere novi i nije dobro da ovaj saziv bude uvučen u frustrirajuće razgovore o vlasti koje su započele tri partije”, kazao je Crnadak i ponovo apelovao da se vlast u BiH formira što prije.

Ocijenio je da je “svakome jasno da kada BiH bude član EU ne mogu strane sudije sjediti u domaćim sudovima, jer je to evropski standar, ali kada će se to desiti – to je stvar politike”.