Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podaci u Androidu koje ste obrisali – nisu obrisani!

android1

Oglasnici su puni polovnih mobitela. Jeste li i sami nekad prodavali mobitel koji ste već koristili?

Vjerovatno ste pritom prvo obrisali sve privatne podatke. Ili ste barem mislili da ste to uspješno učinili.

Naime, čini se da standardno brisanje podataka preko tvorničkog reseta ne briše u potpunosti sve podatke. Po novoj studiji Univerziteta Cambridge postoje metode kojima se mogu iskopati povjerljivi podaci s obrisanih mobitela.
Ključni problem je izgleda u flash memoriji koja ograničava koliko često određeni dio memorije može biti prebrisan drugim podacima. Tvorničko brisanje će često označiti da će podaci biti obrisani, no u stvarnosti to nije uvijek provedeno u istom trenutku zbog produženja života diska. Za potrebe istraživanja na Cambridgeu su uspjeli izvući fotografije, lozinke i ispise chatova s mobitela koji su bili ‘obrisani’, prenosi Verge.

To stvara probleme za korisnike Androida. Mobitel snimi vaše podatke, uključujući i lozinku, te ako ga izgubite ili vam mobitel bude ukraden izloženi ste ozbiljnim posljedicama.

Postoji brzo rješenje kako možete doskočiti ovom propustu, a to je da šifrirate podatke na mobitelu prije nego ga prodajete ili poklanjate nekome. Na svim Android verzijama (nakon verzije 3.0) postoji opcija Encyrpt Phone u direktoriju Security. Glavni inženjer za sigurnost Android sistema preporučuje baš taj trik za svakoga ko se rješava svog mobitela.

“Ako planirate prodati ili baciti svoj mobitel prvo šifrirajte podatke, a tada napravite tvornički reset”, kaže Adrian Ludwig.

S te strane iPhone korisnici su sigurniji, jer u iOS-u je ta enkripcija već uvedena od verzije 3.0. Također, enkripciju koja nije javno objavljena poput Androidovog koda, provodi Appleov hardver. Koristeći fizičku silu i iPhoneov sistem bi mogao biti probijen i dešifriran, ali je riskantan i zahtjevan proces pa je i manje zanimljiv potencijalnim napadačima.

Prema jednom testu sigurnosne kompanije Avast s 20 obrisanih Android mobitela skinuli su čak 250 golišavih selfija muškaraca, bivših vlasnika tih mobitela. Pronašli su ih zahvaljujući uzorcima koji se vežu uz fotografije i tekstove. U iOS-u su ti podaci u startu već šifrirani i teško ih je pronaći preko ključnih riječi.