Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojavila se aplikacija koja će roditeljima biti od velike pomoći

school-mobile-apps-1

Nagovoriti djecu da pojedu povrće ponekad može da bude prava noćna mora. Ali, pomoću nove aplikacije za pametne telefone, izbirljiva djeca mogla bi povrće da zavole. To tvrde naučnici sa i psiholozi iz Velike Britanije.

Rezultat saradnje naučnika i psihologa je aplikacija “Vegetable Maths Masters” koja je namijenjena djeci od 3 do 7 godina.

“Djeca biraju željeni lik pa ga hrane različitim vrstama povrća. Lik je sretan kada jede i daje pozitivne verbalne povratne informacije. Djeca u zamjenu za uspješno riješene zadatke zarađuju zvjezdice”, objasnili su autori igrice.

Tako se, kažu stručnjaci, u mozgu  djece stvaraju pozitivne reakcije na povrće i vjerovatnije je da će ga jesti bez muke.

“Razvili smo aplikaciju koja se temelji na psihološkom istraživanju i ima integrirane različite metode koje su poznate po tome da povećavaju interes za povrćem i bude žudnju da ga djeca isprobaju. To uključuje gledanje fotografija povrća, nagrade za uspješno odigranu igru i hranjenje druge djece, odnosno likova”, rekla je dr Claire Farrow sa Univerziteta Aston.

Ova zabavna igra za malu djecu kombinuje najbolje psihološke dokaze o podsticanju zdravih navika dječje ishrane uz rani razvoj matematičkih vještina.

Igrica se može preuzeti na Android i iOS uređajima.