Mobiteli

stiže "prazan"

Potvrđeno: Novi Huawei bez Google aplikacija

29/08/2019

Analitičari smatraju da će "Huawei" teško moći da uvjeri korisnike da kupe njegove uređaje i da će vjerovatno izgubiti mnogo mušterija izvan Kine

Budući najnapredniji model telefona kineskog “Huaweia” stiže na tržište bez ključnih “Google” aplikacija, što će biti otežavajuća okolnost za ovog tehnološkog giganta koji je pod američkim sankcijama.

Portparol “Googlea” potvrdio je danas da ova kompanija iz Kalifornije neće izdati dozvole za aplikacije poput “Gmaila”, “Mapsa” ili “Youtubea” za novi uređaj zbog sankcija koje je uveo predsjednik Donald Trump.

Kao rezultat, “Huawei” će moći da instalira u svoj uređaj “Mate 30” samo verziju operativnog sistema “Android” otvorenog koda, prenio je AFP.

“Huawei” je postao drugi u svijetu po prodaji pametnih mobilnih telefona, ali bi zbog američkih sankcija, koje su uvedene iz bezbjednosnih razloga, mogao da se nađe u velikim problemima. Svi “Huaweijevi” konkurenti neometano koriste “Google” aplikacije.

Iako je administracija SAD proglasila suspenziju sankcija protiv “Huaweia” na 90 dana, to ne važi za nove proizvode ove kompanije, objavio je “Google”.

Analitičari smatraju da će “Huawei” teško moći da uvjeri korisnike da kupe njegove uređaje i da će vjerovatno izgubiti mnogo mušterija izvan Kine.

Kineski korisnici navikli su da kupuju “prazne” uređaje i da potom sami instaliraju softver, ali većina kupaca u drugim zemljama očekuje da aplikacije budu već instalirane u novom aparatu.

“Huawei” je počeo razvoj sopstvenog mobilnog operativnog sistema “harmoni”, ali nije poznato da ći će mu to pomoći da zadrži tržišni udio izvan Kine.

Očekuje se da će “Huawei” predstaviti telefon “Mate 30” na događaju u Njemačkoj 30. septembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.