Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gubljenje vremena

Provodite previše vremena na telefonu? Ove aplikacije rješavaju taj problem

aplikacije

Gizmodo predlaže nekoliko aplikacija koje bi mogle da vam pomognu da postignete ravnotežu

Da li, možda, provodite previše vremena zureći u svoj telefon? Ti minuti provedeni listajući naslovne strane društvenih mreža i ostvarujući nove rekorde u igricama lako se nagomilaju i prije nego što to shvatite izgubićete sate i sate sedmično koje biste gotovo sigurno mogli i produktivnije da potrošite.

Zbog toga, Gizmodo predlaže nekoliko aplikacija koje bi mogle da vam pomognu da postignete ravnotežu.

Flipd

Flipd za Android i iOS blokira ono što bi vas moglo ometati pa možete da zaključate aplikacije koje ne želite da koristite neko vrijeme, pratite svoju produktivnost i fokus i tekmičite se sa prijateljima i porodicom u tome ko je najbolji u izbjegavanju distrakcija. Vremenom ćete vidjeti i kroz statistike koliko ste “uštedili” i koliko dana ste uspjeli da zadržite svoje dobre navike.

Forest

Ako vam je potrebna dodatna motivacija da ostavite telefon na miru, možda bi vam u tome pomoglo uzgajanje digitalne šume? To je ono što dobijate sa Forestom za Android i iOS – kada odložite telefon, stabla počinju da rastu i ako možete da se oduprete iskušenju da ponovo uzmete uređaj prije nego što to bude trebalo, bićete nagrađeni šumom koja odaje počast vašoj posvećenosti.

Space

Space za Android i iOS nadilazi jednostavno isključivanje aplikacija i donosi personalizovanije iskustvo. Može vam dati savete o promjeni navika na pametnom telefonu (na osnovu stvarnog istraživanja) i pokušati da otkrijete zašto previše vremena provodite na svom telefonu. Da li je u pitanju dosada? Da li ste previše zauzeti? Nešto treće? Pored ovih karakteristika postoje i uobičajeni alati za zaključavanje telefona tokom određenih perioda i praćenje vašeg ukupnog napretka. Aplikacija omogućava i režim fokusiranja koji zapravo blokira obavještenja iz drugih aplikacija.

Freedom

Za sveobuhvatniju uslugu blokiranja distrakcija koja radi na svim vašim uređajima, razmislite o aplikaciji Freedom. Loša strana je što se plaća nakon isteka besplatne probne verzije, ali bi to sve moglo bi se isplati s obzirom na to koliko uređaja podržava i koliko detaljnu kontrolu vam daje. Freedom vam dozvoljava da stavite ograničenja na određene aplikacije, pa čak i na određene veb lokacije na koje ne želite da trošite mnogo vremena (ili uopšte). Imate mogućnost zakazivanja vremena kada vam treba povećanje produktivnosti ili pokretanja sesija manuelno. Ako ne želite da odaberete pojedinačne aplikacije, možete da koristite jednu od prethodno podešenih lista.

Moment

Čist izgled i jednostavan pristup Momenta imaju za cilj da vas podstaknu ka mantri “manje telefona, više života”. Aplikacija ne pretjeruje sa “digitalnim detoksom”, već vas umjesto toga nježno vodi ka boljim navikama. Proces započinje tako što ćete biti svjesni koliko vremena trošite na svoj pametni telefon i mobilne aplikacije koje “usisavaju” većinu vaše pažnje. Aplikacija vas, takođe, podstiče da slušate pjesmu do kraja, da stvorite prostor bez ometanja u svom domu, provedete sat vremena čitajući knjigu i tako dalje. Ako tražite kombinaciju između blokatora distrakcije i životnog trenera, aplikacija Moment možda ima ono što vam treba.