Razer Phone: Telefon za gamere je veliko razočarenje

razor

Posljednji trendovi na tržištu top modela smartphonea uključuju uređaje s ekranima koji prekrivaju gotovo cijelu prednju površinu ekrana, odnosno zakrivljene ekrane tako da telefoni skoro i nemaju rubove, što omogućava postavljanje velikih ekrana u manja kućišta.

Ovog “pravila” nisu se držali u Razeru, kompaniji poznatoj pa gamerskim gadgetima i računarima koja je jučer službeno zakoračila na smartphone tržište s modelom Razer Phone koji ima velike rubova s gornje i donje strane ekrana.

Prilikom predstavljanja ovog uređaja čija će cijena iznosi 699 dolara u slobodnoj prodaji, iz ove su kompanije napomenuli kako ovo nije samo telefon za igranje, već i prvi pravi telefon za gamere.

Na mreži već možemo pročitati recenzije novinara koji su svoj primjerak dobili prije službenog predstavljanja i, dok neki vjeruju kako je ovo zaista telefon koji bi mogao privući gamere, neki drugi poput poznatog novinara Vlada Savova s The Verga kažu da ovaj uređaj ipak ne donosi neke osjetne prednosti za ljubitelje gaminga zbog kojih bi neki ljubitelji igara kupili ovaj uređaj umjesto novog Samsungovog ili Appleovog smartphonea.

S njim se slaže i Sean Hollister sa Cneta kojem također nije jasno po čemu je, osim po samom brandu poznatom među ljubiteljima video igara, ovo telefona za gamere.

Naime, Razer Phone dolazi sa sličnim hardverom kao i najjači modeli na tržištu – Snapdragon 835, 8GB RAM-a (količina RAM-a ipak je veća u odnosu na većinu ostalih telefona), 64GB memorije nadogradive microSD karticama kapaciteta do 2TB, 2 stražnje 12MP kamere (jedna sa širokim kutom snimanja i jedan telefoto s 2x optičkim zoomom) te Android 7.

Ono po čemu je ovaj smartphone zanimljiv jest ekran – 5,7 inčni rezolucije 2560×1440 piksela, ali uz frekvenciju osvježavanja od 120Hz zahvaljujući kojoj je prikaz na ekranu iznimno brz i fluidan, stereo zvučnici (smješteni u rubovima telefona), snažna baterija kapaciteta 4000mAh, kao i tehnologija za smanjenje zagrijavanja (što bi trebalo omogućiti duže igranje uz manje zagrijavanje) koju ova kompanija koristi u svojim računalima.

Jedan od trendova koji je Razer prihvatio, a koji se potencijalnim korisnicima ovog telefona neće svidjeti jest izbacivanje 3,5 mm izlaza za slušalice (iako bi se u pakovanju s telefonom trebao isporučivati adapter koji će omogućiti korištenje klasičnih slušalica), a neće im se svidjeti niti činjenica što Razer Phone nije vodootporan.

Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za ovim telefonom i ko će kupiti telefon za gamere, koji u biti i ne donosi neke ekstra prednosti kada je u pitanju igranje video igara te, iako dolazi sa snažnim hardverom, na ovom polju ne donosi nikakvu revoluciju niti promjene na tržištu.