Razvijen mobitel koji radi bez baterije

mobitel bez baterije

Naučnici sa Univerziteta Washington u Seattleu uspjeli su napraviti telefon koji energiju potrebnu za funkcioniranje crpi iz svoje okoline, što mu omogućuje da radi bez baterije.

Prototip ovog uređaja zasniva se na tehnologiji koja mu omogućuje reflektiranje radio valova te na taj način i komunicira.

Unatoč tome što današnji telefoni za rad zahtijevaju velike količine energije, ovaj uređaj koristi analogni način komuniciranja, što je slično špijunskoj opremi iz perioda Hladnog rata.

Iako pozivi na telefonu bez baterije možda neće imati najbolji prijem, oni ipak funkcioniraju.

Trenutni prototip vrlo je jednostavan – ima brojčanik osjetljiv na dodir i mali LED ekran, a tim razmatra uvođenje e-ink zaslona kako bi se mogla slati i poruke. Telefon šalje digitalne signale kada se u brojčanik unesu brojevi, a zatim se prebacuje na potpuno analogni prijenos glasa.

Prijenos signala odvija se po nelicenciranoj frekvenciji do bazne stanice koja ga povezuje s digitalnom bežičnom mrežom preko Skypea i koja mu dostavlja energiju prijeko potrebnu za njegov rad.

Trenutna bazna stanica telefonu omogućuje da od nje bude udaljen najviše 15 metara tokom razgovora, što se zapravo i ne bi moglo nazvati nekom prijenosnom tehnologijom, no to bi se moglo promijeniti ako bi se bazne stanice integrirale u telefonske tornjeve.

“Konvertiranje ljudskog glasa u digitalni signal zahtijeva dosta snage. Ako možete komunicirati analognim putem, energetski ste učinkovitiji”, izjavio je Vamsi Talla, jedan od naučnika koji radi na ovom projektu.

Istraživači su na ideju za kreiranje ovog uređaja došli po uzoru na “bubice” za prisluškivanje koje su Sovjeti koristili tokom Hladnog rata i koje su bile aktivirane samo radiovalovima određenih frekvencija.

Izum trenutno funkcionira poput walkie-talkieja pa se za prebacivanje s govora na slušanje i obrnuto treba kliknuti na dugme, no naučnici i dalje rade na poboljšanju kvalitete poziva i usavršavanju uređaja.

Pogledajte kako je zapravo zamišljen ovaj telefon: