Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Revolucija je stigla: Puna baterija za samo nekoliko minuta!?

baterija punjenje

Godinama čekamo razvoj baterija koje će se brzo puniti i trajati mnogo duže, a naučnici Cambridgea sada su na pragu otkrića zahvaljujući kojem bi za nekoliko minuta imali pune baterije na našim telefonima.

Istraživači na Cambridgeu otkrili su da oksidi niobijuma i volframa omogućavaju mnogo brže punjenje baterije, što bi moglo drastično da skrati vreme čekanja da se napune električna vozila i mobilni telefoni.

To bi ujedno bio i veliki skok u prihvatanju električnih automobila i solarne energije, piše Guardian.

Naime, čekanje da se baterija automobila napuni, kako bi opet mogli da se voze 200 ili 300 kilometara, jedan je od glavnih razloga zbog kojeg mnogi nisu spremni da pređu na električna vozila.

Brzina kojom se puni baterija zavisi od brzine kojom pozitivno naelektrisani joni litijuma mogu da stignu do negativno naelektrisane elektrode, a jedno od rješenja bile su nanočestice. Ipak, to je bio skup pristup.

Sada su na Cambridgeu utvrdili da joni litijuma mogu brže da prolaze kroz okside niobijuma i volframa.

Autor studije Kent Grifit kaže da su ove čestice temeljno drugačije. Otkrivene su još 1965. godine, a naučnici su u testovima utvrdili kako su joni kroz testiranu bateriju prolazili nekoliko stotina puta brže nego kroz uobičajene elektrode sa keramikom. Grifit ističe da one lako mogu da se proizvedu i da ne zahtijevaju dodatne hemikalije i rastvarače.

Sljedeći korak za naučnike biće optimizacija korištenja ovih materija u čitavoj bateriji. Oni napominju da bi tehnika mogla dodatno da se optimizuje, što će da donese nova poboljšanja u radu takvih baterija.