Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samsung Galaxy Note 9 predstavljen u Sarajevu

spen

Kompanija Samsung upriličila je danas u Sarajevu prezentaciju mobitela koji predstavlja najbolje iz njihove ponude, a riječ je o modelu Galaxy Note 9.

Kao jedna od glavnih prednosti novog modela istaknuta je baterija kapaciteta 4.000 mAh koja bi trebala trajati tokom cijelog dana i omogućiti korisniku da Note 9 koristi za razgovore, dopisivanje, igranje igara, gledanje filmova i druge aktivnosti.

Gotovo čitavu prednju stranu zauzima 6,4-inčni Super AMOLED Infinity ekran rezolucije 1.440×2.960 piksela sa Gorilla Glass 5 staklom, dok je kućište napravljeno od aluminija.

Kad je riječ o memoriji u ponudi su dva modela – jedan ima 128 GB interne memorije i šest GB RAM-a, a drugi 512 GB interne memorije i osam GB RAM-a. Za one kojima ni to nije dovoljno za pohranu aplikacija, dokumenata, podataka, fotografija, videa i drugih fajlova, tu je slot za microSD karticu pomoću koje se memorija može proširiti do jednog TB.

Naglašeno je da je Note 9 dobio najnoviji 10 nm procesor Exynos 9810 te podržava najveće brzine mreža dostupnih na tržištu.

Promjene i poboljšanja je doživjela i S Pen olovka za pisanje i crtanje, koja sada posjeduje Bluetooth Low-Energy (BLE) tehnologiju.

Note 9 posjeduje jednu prednju i dvije stražnje kamere s LED bljeskalicom. Na prednjoj strani se nalazi selfie kamera od osam megapiksela, dok je nazad glavna kamera od 12 megapiksela s varijabilnom blendom (f/1.5-2.4) te još jedna kamera od 12 megapiksela (f/2.4).

Novi model je kompatibilan sa DeX funkcijom koja ga praktično pretvara u kompjuter, te omogućava rad na prezentacijama, uređivanje fotografija, gledanje videa i slično. Dovoljno ga je pomoću HDMI adaptera povezati s većim ekranom, ali sam Note 9 može poslužiti kao drugi funkcionalni ekran, te kao trackpad.

Od ostalih funkcija Note 9 podržava brzo i bežično punjenje, Health i Samsung Pay usluge, otporan je na vodu i prašinu, te posjeduje biometrijske sigurnosne opcije, uključujući skener za otisak prsta na stražnjoj strani, skeniranje rožnjače i prepoznavanje lica. Treba reći da je Note serija zadržala 3,5 mm utor za slušalice.

Note 9 je na bh. tržištu dostupan od petka, 24. augusta, u ponoćno crnoj i ljubičastoj boji, kao i novoj okeansko plavoj boji, te dolazi sa žutom S Pen olovkom.

Preporučena cijena modela sa 128 GB interne memorije i šest GB RAM-a iznosi 1.999 KM, dok model s 512 GB interne memorije i 8 GB RAM-a košta 2.499 KM. Dostupan je putem telekom operatera i u maloprodaji.