Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi dizajn

Samsung razvija “savršeni ekran” za pametne telefone

Galaxy S10

Savršeni ekrani prekrivat će cijelu prednju površinu mobilnih uređaja te neće imati “zubić”, ali ni rupu u zaslonu te će prednja kamera biti nevidljivo integrirana ispod samog ekrana

Dizajn i izgled pametnih telefona promijenio se posljednjih nekoliko godina te prednji dio uređaja sada gotovo u potpunosti zauzimaju ekrani – nema više home tipke ispod ekrana, niti su kamere smještene u velikom rubu iznad zaslona. Dio mobilnih kompanija krenuo je Appleovim smjerom te koriste tzv. notch, odnosno hardverski urez u ekran u kojem je smještena kamera, neke kompanije eksperimentiraju sa skrivenim prednjim kamerama koje iskaču iz kućišta prilikom snimanja selfija, dok su se kompanije poput Honora i Samsunga odlučile na drugačiji pristup.

Posljednja generacija top-modela južnokorejske mobilne kompanije tako dolazi s rupom u zaslonu u kojem je smještena prednja kamera – iako ovo rješenje nije savršeno, za mnoge ono je bolje od notcha. No Samsung već radi na novim inovacijama i rješenjima za razvoj savršenog ekrana s kojeg bi nestala i ta rupa u zaslonu.

Tehnologija će u budućnosti i dalje napredovati te je moguće da će u budućnosti prednja kamera biti u potpunosti skrivena ispod ekrana, tj. bit će nevidljiva kada se gleda u ekran, a imat će sve mogućnosti kao i današnje kamere za snimanje selfija. Ovakvu tehnologiju i savršene ekrane ne treba očekivati tijekom sljedećih godinu-dvije, komentirao je Samsungov potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj Yang Byung-duk, no čini se da je to smjer kojem će mobilne kompanije težiti u budućnosti.

Tako bi ekrani za nekoliko godina mogli zauzimati gotovo cijeli prednju površinu telefona – senzor za otiske prstiju bio bi implementiran u sam ekran, kamera bi se nalazila ispod ekrana, dok bi sam ekran mogao zamijeniti i zvučnik, kao na nedavno predstavljenom LG-jevom telefonu.