Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skoro 40% građana BiH starijih od 15 godina ima smartphone

smartphone

Gotovo 40 posto građana BiH starijih od 15 godina posjeduje smartphone uređaj – pokazuje istraživanje GfK BiH – Agencije za istraživanje tržišta i javnog mnijenja.

GfK BH agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja je u drugom kvartalu 2015. godine provela istraživanje javnog mnijenja na nacionalno reprezentativnom uzorku od N=1000 ispitanika starijih od 15 godina na temu posjedovanja i korištenja smartphone uređaja. Istraživanje je urađeno f2f (face to face) CAPI (computer assisted personal interview) metodom u domovima ispitanika.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da 39,5 posto građana Bosne i Hercegovine starijih od 15 godina posjeduje smartphone uređaj, što je porast od 24 posto u poređenju sa podacima dobijenim u sličnom istraživanju provedenom krajem 2011. godine.

Najveći procenat korisnika smartphone uređaja je među populacijom od 15 do 24 godine – čak 78,9 posto pripadnika ove populacije posjeduje smartphone. Očekivano, najmanji procenat vlasnika i korisnika smartphone uređaja se nalazi među najstarijim (65+) dijelom populacije – 6,9 posto.

Posmatrano po spolu ispitanika, ne postoje značajnije razlike u posjedovanju i upotrebi smartphone uređaja između muškog i ženskog dijela populacije, dok se određene razlike uviđaju s obzirom na tip naselja u kojem ispitanici žive. Korištenje i posjedovanje smartphone uređaja u urbanim sredinama iznosi 48 posto dok u ruralnim sredinama tek 33 posto populacije koristi ove uređaje.

Nešto više od 42 posto svih smartphone uređaja koji su trenutno u upotrebi u Bosni i Hercegovini potiču od proizvođača Samsung što čini ovu marku najpopularnijom na našem tržištu pametnih telefona. Slijede je LG, Sony (Xperia) i Huawei sa 11 posto dok se glavni globalni konkurent Samsung smartphone uređaja, Appleov iPhone nalazi tek na 7. mjestu sa 4,2 posto tržišnog učešća među građanima BiH starijim od 15 godina.

Googleov operativni sistem Android se koristi na 87,7 posto smartphone uređaja u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je ovo standardni operativni sistem na Samsung, LG, Sony, Huawei, HTC i drugim mobilnim aparatima. Windows Phone OS koristi 6,8 posto smartphone uređaja prisutnih među bh. stanovništvom, iOS koristi 4,2 posto, dok je Blackberry OS operativni sistem koji koristi tek 0,3 posto uređaja, saopćeno je iz GfK Grupe.