“Lageru” koncesija za istraživanje i eksploataciju uglja u Sanskom Mostu

lager

Ministar privrede Unsko-sanskog kantona (USK) Vid Šantić danas je u Bihaću sa izvršnim direktorom poduzeća “Lager” iz Posušja Željkom Lovrićem, potpisao ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog uglja na lokalitetu Zlauše, u Fajtovcima kod Gornjeg Kamengrada, u općini Sanski Most.

Koncesija je dodijeljena ovom poduzeću na 30 godina, nakon što je ocijenjeno da postoji javni interes za njenu dodjelu, čime će se osigurati ulaganja i otvoriti ponovo radna mjesta, zatvorena nakon stečaja Rudnika mrkog uglja (RMU) Kamengrad.

– Očekujemo značajne prihode po osnovu koncesionih naknada, jer samo jednokratna naknada za ukupnu površinu iznosi oko 214.000 KM, te godišnja naknada od oko 40.000 KM, kao i 80 feninga po toni iskopane količine u toku godine – istakao je ministar Šantić.

Osim plaćanja koncesione naknade, “Lager” će zaposliti, kako je rečeno, u startu 50 radnika u Sanskom Mostu.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i premijer USK-a Izudin Saračević, te načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić, koji su naglasili značaj uređivanja stanja u oblasti koncesija i stavljanja rudnih bogatstava u funkciju razvoja zajednice.

– Pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta potpisivanjem ovog ugovora su stečene, sad je sve do “Lagera” i Općine Sanski Most i nadam se da će se doći do onog što je glavni cilj. Drago mi je da smo jednu anarhiju na rudištu praktično stavili pod kontrolu i očekujem da ćemo i u narednom periodu imati još boljih vijesti – kazao je premijer Saračević.