Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira”

knjiga alija izetbegovic

Knjiga pod nazivom “Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira“ autora Mustafe Čengića predstavljena je danas na Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

Recenzent knjige Nerzuk Ćurak kazao je za Fenu da je riječ o kritičkoj analizi političkog mišljenja i djelovanja Alije Izetbegovića iz pera čovjeka koji je, kako je ocijenio, imao dosta relevantne uvide u tu politiku.

On navodi da je knjiga zasnovana na obimnim izvorima, te da ništa nije plod slobodne impresije, nego se radi o literaturi koja svoje komentare i stavove zasniva na mnoštvu izvora, što je jedan od kvaliteta knjige.

Drugi kvalitet ovog djela je, smatra on, drugačiji pristup interpretacije novije povijesti BiH, dodajući da je dobro što se u bh. zajednici pojavljuju takve knjige.

promovisana-knjiga-alija-izetbegovic

– Alija Izetbegović bio je ozbiljna politička ličnost i politička pojava te zaslužuje kritičku opservaciju kako onu koja u ideološkom smislu naginje njemu, tako i onu koja je suprotstavljena njegovoj ideologiji i ključnim postavkama – naglasio je Ćurak.

Dodaje da se autor Mustafa Čengić ovom knjigom suprotstavlja nekom dominirajućem obrascu interpretacije politike i mišljenja Alije Izetbegovića, ocjenjujući da je “to za intelektualnu debatu u jednom zatvorenom društvu kao što je naše, pozitivna činjenica koju zaista treba i pozdraviti”.

Profesor Esad Bajtal, koji je danas bio jedan od promotora, kaže da pouku uvijek može izvući neko ko demokratiju smatra civilizacijskim dometom, jer je ona sastavni dio svakog društva koje je sebe spremno gledati kritički i samokritički u smislu poboljšavanja daljnjeg pogleda u budućnost.

– Ova knjiga dolazi s tih pozicija, pokušava da nas probudi za činjenice stvarnosti koje bivaju prikrivene ideološkim načinom govora o stvarnosti. Ona treba da budi one koji jedva opstaju u životu, koji preživljavaju i imaju egzistencijalne probleme – naglašava Bajtal.

Jedan od promotora Slavo Kukić za Fenu ističe da intelektualna elita BiH ni 20 godina nakon rata nije ponudila građanima BiH drugu istinu o nacionalnim herojima kako bi i sama uticala na proces katarze i kod pojedinaca i kod etničkih kolektiviteta.

– Po onome što ja znam, nema niko od etničkih Hrvata i Srba iz BiH, koji je ponudio jednu zaokruženu istinu o Radovanu Karadžiću i Mati Bobanu, i kad se sutra budemo pitali zašto proces katarze kasni kod Hrvata i Srba onda sam siguran da će dio odgovora ležati u toj činjenici. Čengić je ponudio drugačiju istinu o Aliji Izetbegoviću – rekao je Kukić.

Izdavač knjige “Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira” je KULT-B.