Mobiteli

Skrivena opcija u iPhoneu prati svaki vaš korak

11/12/2015

Vjerovatno mali broj ljudi zna za opciju u Appleovim telefonima koja bilježi i snima svaku lokaciju na koju ste došli i s koje ste otišli.

Vaš telefon automatski pretpostavlja gdje vam je dom i gdje radite, ovisno o količini vremena koje provodite na tim lokacijama.

Iz Applea uvjeravaju da se ti podaci pohranjuju samo na našim uređajima, osim ako nismo uključili opciju da želimo poboljšati njihove karte. U tom slučaju oni anonimno spremaju privatne podatke. No, ti se podaci mogu predati sudu uz sudski poziv u kaznenim i građanskim parnicama, piše CBS.

iphone2

Borci za zaštitu privatnost upozoravaju da ovakvo prikupljanje podataka ima potencijal za zloupotrebe, a kao glavni problem navode činjenicu da su ti podaci skriveni u telefonu. Upozorava se da bi ovakve podatke mogli koristiti nasilni partneri, policajci u istragama, ali recimo i vaš šef ako se radi o službenom telefonu.

Česte lokacije možete isključiti ako:

Kliknete na Postavke (Settings)
Odaberete Privatnost (Privacy)
Odaberete Lokacijske usluge (Location Services)
Spustite se na dno do Usluga sustava (System services)
Kliknite na Česte lokacije (Frequent Locations) kako bi vidjeli popis svih zabilježenih lokacija. Ovdje ga možete isključiti, a na dnu je opcija i da obrišete istoriju vaših lokacija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.