Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici Južne i Sjeverne Koreje održali sastanak

juzna-i-sjeverna-koreja-raz

Dvije Koreje održale su sastanak na visokom nivou u nastojanju da poboljšaju odnose nakon gotovo šest godina napetosti te da obnove projekte na kojima su sarađivale poput susreta porodica razdvojenih ratom iz 50-ih godina.

Južnokorejski zamjenik ministra za ujedinjenje Hwang Boogi i sjevernokorejski direktor Odbora za mirno ujedinjenje Jon Jong Su sastali su se u industrijskoj zoni Kaesong, uz granicu u Sjevernoj Koreji.

Zadnji takav susret je održan prije gotovo dvije godine, a veze su gotovo prekinute od 2010. kada je torpedo iz Sjeverne Koreje potopio brod južnokorejske mornarice.

Iako se svaki kontakt smatra pozitivnim signalom, obnova dijaloga često propadne nakon početnog sastanka između dviju susjednih zemalja koje su tehnički još u ratu.

Korejski rat (1950-1953), završio je primirjem i mirovni sporazum nije nikad potpisan.

Pjongjang se nada ponovno uspostaviti obilaska turistički atraktivnog Brda Kumgang, što je nekad bio unosan izvor gotovine za siromašnu Sjevernu Koreju.

Seul se nada obnoviti redovnog okupljanja razdvojenih porodica, što je humanitarni prioritet za Južnu Koreju u kojoj više od 60.000 starih ljudi traži rodbinu u susjednoj zemlji.

Razgovori su održani dan pošto je sjevernokoresjki komunistički vođa Kim Jong Un objavio da je njegova zemlja razvila hidrogensku bombu, u što ozbiljno sumnjaju stručnjaci iz Sjedinjenih Država i njihovi saveznici u Južnoj Koreji.

Također u četvrtak Vijeće sigurnosti UN-a održalo je drugi sastanak na temu ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, uprkos protivljenju Kine, koja je glavni diplomatski i ekonomski pokrovitelj Sjeverne Koreje.

Nekoliko članica Vijeće osudilo je kršenje ljudskih prava i zaprijetilo Pjongjangu da će ga prijaviti Međunarodnom kaznenom sudu.
Industrijska zona Kaesong, osnovana 2002. zadnji je preostali zajednički projekt iz prethodnog razdoblja u kojem su odnosi dviju zemalja bili dobri.