Slučajno ste obrisali fotografije s mobitela? Ne treba paničiti

mobitel
Ilustracija

Slučajno ste izbrisali najdraže fotografije sa svog mobilnog telefona i sad ne znate kako ih vratiti? Ne brinite, nisu izgubljene zauvijek. Fotografije nisu potpuno izbrisane, i dalje se nalaze na vašem uređaju i možete ih vratiti.

Ako imate iPhone, kada izbrišete fotografiju, ona ne nestane s vašeg telefona u trenutku kada stisnete brisanje. Odskrolajte do kraja kroz sve albume koje imate u folderu Photos. Posljednji u u glavnom izborniku Albuma trebao bi biti album koji se zove Recently Deleted ili Nedavno obrisano, a na njemu je nacrtana siva ikona u obliku kante za smeće.

U tom albumu su pohranjene sve fotografije koje ste izbrisali. Sve fotografije koje ste izbrisali vaš će iPhone čuvati u tom albumu još nekih mjesec dana, za slučaj da se predomislite. Datumi pokraj fotografija su zapravo odbrojavanje, pa kad se datum spusti do nule, fotografije će zauvijek biti izbrisane.

Korisnici Androida mogu se osloniti na sličan princip i također često imaju opciju da povrate fotografije koje su poslali u smeće. Primjerice na Huaweijevim telefonima, fotografije u smeću stoje mjesec dana nakon čega automatski nestaju.

Sve fotografije mogu se pohranjivati na Google Photos, što će vas osigurati jer ćete imati sigurnosnu kopiju. Naravno, mnogi to najčešće imaju aktivirano da se ažurira kad su na Wi-Fi mreži kako bi uštedjeli na podatkovnom prometu. Ako već niste, svakako ga instalirajte na svoj uređaj i aktivirajte sinkronizaciju s Googleovim servisima. Osim Google Photosa, fotografije možete sigurnosno kopirati na niz drugih cloud servisa.

Ako vam se dogodi da slučajno obrišete fotografiju s uređaja, samo treba ući u Google Photos aplikaciju, odabrati ikonu Trash pa odaberete opciju Restore i izabrati fotografiju koju želite vratiti. Ako slučajno izbrišete fotografiju iz bilo koje druge aplikacije za fotografije, pronaći ćete je u Google Photos odakle je možete preuzeti na svoj uređaj.