Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Službeno predstavljen najjači Nokijin smartphone – Nokia 8

Nokia 8

Nakon nekoliko mjeseci glasina o najjačem Nokijinom pametnom telefonu do sada, kompanija HMD Global napokon je službeno predstavila ovaj telefon koji na evropskom tržištu očekujemo već tokom sljedećeg mjeseca.

Većina tih glasina koje su objavljene pokazale su se tačnima te i Nokia 8 ima iste/slične opcije kao i najjači pametni telefoni konkurentskih kompanija – ovaj telefon tako pokreće Snapdragon 835 procesor, ima 4GB RAM-a, 64GB memorije za pohranu podataka (dostupan je i utor za microSD memorijske kartice), ima dvije 13MP kamere sa stražnje strane i jednu prednju 13MP kameru za selfije te 3090 mAh bateriju s podrškom za Qualcommov Quick Charge 3.0 standard. Što se veličine ekrana tiče, dijagonala iznosi 5,3 inča uz rezoluciju od 2560×1440 piksela, operativni sistem bit će, naravno, Android (7.1.1), a cijena ovog telefona iznosit će 599 eura.

Iz HMD Globala napominju kako će Nokia 8, u skladu s njihovim ranijim najavama, raditi na čistoj verziji Androida te oni neće instalirati nikakav dodatni softver koji bi mogao usporiti rad operativnog sistema i telefona, zbog čega će telefon “imati jače performanse i brže nadogradnje” operativnog sistema u odnosu na konkurentske uređaje. Što se dizajna tiče, Nokia nije pratila jedan od velikih trendova na tržištu (ekrani bez rubova), telefon je cijeli napravljen od aluminija te na Business Insideru kažu kako nije niti tanak niti lagan te se “za njim neće okretati glave”.

Jedna od zanimljivosti koje “osmica” donosi jest mogućnost live streaminga videa na YouTube ili Facebook korištenjem kamera s prednje i stražnje strane u isto vrijeme (ekran je tada podijeljen na dva dijela), što su u Nokiji nazvali “bothies”.

Komentirajući predstavljanje novog telefona, iz HMD Globala rekli su kako su do sada prodali milione telefona, no Nokia 8 njihov je prvi pokušaj na premiuim tržištu na kojem će se boriti s najjačim telefonima na svijetu te će biti zanimljivo vidjeti kakve će biti prve recenzije i dojmovi korisnika i koliko će HMD prodati telefona do kraja ove godine.