Trik kako otkriti koliko vam je jak signal na iPhoneu

iphone6-564

Dok ste u gradu sve je ok, ali kad odete u prirodu, na plažu, dok putujete, signal na mobitelu vam je sve slabiji i slabiji, a crtice zavaravaju, taman kad pokušate provjeriti Facebook, one padnu. Svi znamo da crtice nisu baš precizne, ali ipak…

Međutim, postoji način da crtice na iPhoneu zamijenite tačnim numeričkim vrijednostima. Sve što trebate učiniti jest da u polje za biranje broja upišete *3001#12345#* i pritisnete dugme “zovi”.

Umjesto crtica dobit ćete brojku, a mobitel će otvoriti “field test” izbornik. Sad pritisnite dugme za isključivanje dok se ne pojavi slider za gašenje, a zatim home dugme držite oko šest sekundi. Možete izaći iz field test menija pritiskom na home dugme i brojka će ostati.

iphone signal

Šta brojke znače?

Brojke se iskazane kao negativna vrijednost, tako da što je brojka bliža nuli, to je signal jači. Dobar signal, ekvivalentan pet crtica je između -44 i -77, dok je slab signal od recimo -102 do -120.

Ako vam brojke ipak dosade i poželite crtice natrag, samo dotaknite brojku i promijenit će se, ali ne za stalno. Za povratak na crtice morat ćete resetirati postavke.