Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Nokiji već znaju koliko žele zaraditi na svakom 5G smartfonu

nokia

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme značajno je pridonio razvoju standarda za mobilne mreže pete generacije. Sad to žele naplatiti

U Nokiji očekuju kako će uprihoditi tri eura od svakog prodanog pametnog telefona koji koristi mreže 5G. Na toliko procjenjuju vrijednost svojih patenata i intelektualnog vlasništva uključenog u standardizaciju tih mobilnih mreža.

Od vlasnika standarnih ključnih patenata (Standard Essential Patents, SEP) očekuje se da svoje patente učine dostupnim po fer, razumnim i nediskriminatornim uslovimaa (fair, reasonable and non-discriminatory, FRAND).

Brojne su se kompanije zadnjih godina sporile oko toga što se pod terminom FRAND doista podrazumijeva. U Nokiji se nadaju kako će određivanjem naknade unaprijed izbjeći takve sporove i jednostavnije izvući korist iz uvođenja mreža 5G.

Spomenutih tri eura po uređaju odnose se samo na pametne telefone, koji bi mogli biti tek manji dio ukupnog broja uređaja koji će koristiti mreže 5G, od stolnih računara i preusmjerivača (routera) preko industrijske opreme do uređaja iz domene interneta stvari. U Nokiji će odrediti naknade za svaku kategoriju zasebno.

Do dovršetka postupka standardizacije, što se očekuje krajem ove godine, u toj kompaniji očekuju kako će imati značajnu poziciju vezanu uz patente, pa stoga očekuju i značajne prihode, piše Tech Radar

Prvi komercijalni uređaji koji podržavaju mreže 5G trebali bi se pojaviti tokom iduće godine. Koliko će doista biti korisni ovisit će o brzini kojom će telekomi postavljati i uvoditi potrebnu infrastrukturu.