Značajan porast

Uvođenjem “roaminga kao kod kuće” povećan saobraćaj i prenos podataka u regionu

smartphone-mobitel-mobilni-telefon

Iz RAK-a su potvrdili da je pokrenuta incijativa za smanjenje cijena usluga roaminga između EU i regiona zapadnog Balkana

Nakon uvođenja pravila “roaming kao kod kuće” ostvaren je značajan porast odlaznog i dolaznog saobraćaja, te prenosa podataka u regionu – naveli su iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Sumirajući efekte primjene ‘zone bez roaminga’ u našem regionu, iz RAK-a su podsjetili da od 1. jula 2021. godine ukinuta naplata dodatnih naknada, te se naplata regulisanih usluga roaminga (poziva, SMS poruka i prenosa podataka) vrši po domaćim maloprodajnim cijenama, odnosno u skladu sa principom “roaming kao kod kuće”.

– Na osnovu raspoloživih podataka, može se primijetiti da je u 2021. godini broj korisnika u roamingu u regionu zapadnog Balkana na nivou iz 2019. godine. U 2020. godini je zabilježen značajan pad broja korisnika, kao i pad ostvarenog saobraćaja u raomingu u regionu zapadnog Balkana što je direktna posljedica epidemije virusa Covid-19. Posmatrano po kvartalima, najveća količina saobraćaja je ostvarena tokom trećeg kvartala 2021. godine, odnosno tokom sezone odmora kada građani više putuju – naveli su za Fenu iz RAK-a.

Prema saznanjima te agencije, nije bilo poteškoće prilikom implementacije principa “roaming kao kod kuće”. Operatori su blagovremeno informisali korisnike o uslovima korištenja roaminga u regionu zapadnog Balkana. Takođe, korisnici su se mogli informisati i putem web stranice Agencije.

Iz RAK-a su potvrdili da je pokrenuta incijativa za smanjenje cijena usluga roaminga između EU i regiona zapadnog Balkana.

U zemljama zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) od 1. jula maksimalna cijena naknada za roaming u mobilnoj telefoniji primjenjuje se skladu sa pravilom “kao u domaćem saobraćaju”.

To je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu zapadnog Balkana koji je potpisan na digitalnom samitu u aprilu 2019. u Beogradu, a koji je stupio na snagu 1. jula 2019.

– Ljudi žele i trebaju biti u kontaktu na različite načine, a regija bez roaminga je jedan od načina da to ostvarimo – poručili su ranije iz RCC-a.